Προπαγανδιστικός «βομβαρδισμός» για «σκηνοθετημένες» επιθέσεις Πούτιν με χημικά όπλα

Σε άρθρο της Washington Post, με τον τίτλο: «Αξιωματούχοι αναφέρουν, ότι σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για ρωσική χημική επίθεση στην Ουκρανία» από την πρώτη ματιά αντιλαμβάνεται κανείς τη σοβαρότητα των «αποκαλύψεων»! Ακολουθούν, ωστόσο, δύο εισαγωγικές παράγραφοι εξοργιστικά προπαγανδιστικές, χωρίς ίχνος δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Μυστικά και ψέματα

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους διαθέτουν πληροφορίες ότι η Ρωσία

μπορεί να προετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα κατά της Ουκρανίας, δήλωσαν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι την Παρασκευή, καθώς η Μόσχα επιχειρεί να εντείνει την παραπαίουσα στρατιωτική της επίθεση, με ολοένα και πιο κτηνώδεις επιθέσεις κατά πολλών ουκρανικών πόλεων».

«Αξιωματούχοι ασφαλείας και διπλωμάτες ανέφεραν ότι πληροφορίες -τις οποίες αρνήθηκαν να διευκρινίσουν- δείχνουν πιθανές προετοιμασίες της Ρωσίας για ανάπτυξη χημικών όπλων και προειδοποίησαν πως το Κρεμλίνο μπορεί να επιδιώξει να “σκηνοθετήσει” μια επίθεση, και να προσπαθήσει να ρίξει την ευθύνη στους Ουκρανούς, ή ίσως στις δυτικές κυβερνήσεις.Οι αξιωματούχοι, όπως και άλλοι που αναφέρονται σε αυτήν την ιστορία, μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, λόγω της ευαίσθητης φύσης του θέματος».

Έτσι, λοιπόν, μας πληροφορεί ότι η Ρωσία προετοιμάζεται να οργανώσει μια χημική επίθεση, και μάλιστα παραπλανητική, καθώς θα μοιάζει ότι την έχουν διαπράξει Ουκρανοί ή δυτικές κυβερνήσεις, και ότι τα στοιχεία που τεκμηριώνουν τα παραπάνω είναι μυστικά, όπως επίσης και οι λεπτομέρειες είναι μυστικές αλλά και οι αξιωματούχοι που προωθούν αυτούς τους ισχυρισμούς είναι «μυστικοί», και τέλος ότι η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας παραπαίει!

Απόκρυψη στοιχείων, πλήθος χαρακτηρισμών

Η Τρίτη παράγραφος όμως είναι ακόμη καλύτερη και καταφανώς αποκαλυπτική:

«Οι κατηγορίες ήρθαν στο φως, καθώς η Ρωσία επέμενε στους ισχυρισμούς της πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία είχαν θέσει σε λειτουργία μυστικά εργαστήρια βιολογικών όπλων στην Ανατολική Ευρώπη – έναν ισχυρισμό που η κυβέρνηση Μπάιντεν απέρριψε ως «απόλυτη ανοησία» και «γελοίο ψέμα».

Αυτή η παράγραφος μπορεί να χαρακτηριστεί και ως δείγμα διπλής διαστροφής σημασιών και δημοσιογραφικής «αριστείας»: Πρώτον, διότι, η εφημερίδα από τη μία καταβάλλει κάθε προσπάθεια να ενημερώσει τους αναγνώστες ότι οι ισχυρισμοί της Ρωσίας έχουν απορριφθεί ως «απόλυτη ανοησία» και «γελοίο ψέμα», από την άλλη, μόλις λίγες αράδες πιο πάνω έχει αναφέρει εντελώς αδιευκρίνιστους ισχυρισμούς από ανώνυμους κυβερνητικούς αξιωματούχους χωρίς οποιαδήποτε κριτική ή οποιονδήποτε δημοσιογραφικό έλεγχο.

Δεύτερον, διότι σε κανένα σημείο του υπόλοιπου άρθρου δεν γίνεται καμία αναφορά στην προκλητική παραδοχή της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας ότι η Ουκρανία διαθέτει «βιολογικά ερευνητικά εργαστήρια» για τα οποία οι ΗΠΑ «ανησυχούν πολύ» ότι θα μπορούσαν να «πέσουν στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων».

Σε ολόκληρο το άρθρο όμως, η Washington Post φροντίζει επανειλημμένα να ενημερώνει τους αναγνώστες ότι, οι ρωσικοί ισχυρισμοί για βιολογικά όπλα δεν είναι αξιόπιστοι, περιγράφοντας τις αιτιάσεις της Μόσχας ως «αναπόδεικτες κατηγορίες» που εκτοξεύονται χωρίς «αποδείξεις», ότι είναι «παράλογες και αστείες»,«εξωφρενικοί ισχυρισμοί», «απόλυτη ανοησία», «ανερμάτιστες» και «αβάσιμες».

Ο ορισμός της είδησης

Κι αυτό, αφού έχει πάλι αναφέρει άκριτα παντελώς ατεκμηρίωτες καταγγελίες κυβερνητικών στελεχών προστατεύοντάς τους από κάθε ευθύνη, παρέχοντάς τους ταυτόχρονα την κάλυψη της ανωνυμίας.Οι αναπόδεικτοι ισχυρισμοί της ρωσικής κυβέρνησης είναι γελοίοι παραλογισμοί που παρουσιάζονται χωρίς στοιχεία.Οι αναπόδεικτοι ισχυρισμοί της αμερικανικής κυβέρνησης είναι απλώς, οι ειδησάρες, που αναπαράχθηκαν αυτούσιες από ολόκληρο σχεδόν το μιντιακό κατεστημένο της Δύσης, και τα ελληνικά μέσα, φυσικά.

Στο εν λόγω άρθρο της Washington Post αναφέρεται μάλιστα, πως οι ισχυρισμοί της Ρωσίας για «σκηνοθετημένη» επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία, με στόχο να τη φορτώσουν στη Δαμασκό, απορρίφτηκαν στο παρελθόν (!) , χωρίς φυσικά να κάνει καμία αναφορά στα στοιχεία βουνό που προέκυψαν στη συνέχεια και τα οποία έδειξαν ότι πράγματι αυτό είχε συμβεί. Η υπόθεση αυτή, άλλωστε, αποτέλεσε και το πρόσχημα για την επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία.

thenation.com

sofokleousin.gr

Παρακάτω, σημειώνεται ότι το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ «έχει παραλάβει αξιόπιστες αναφορές» ότι «η Ρωσία χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς» που «θα μπορούσαν να συνιστούν εγκλήματα πολέμου», χωρίς βεβαίως να κάνει καμία νύξη στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ κάνουν άφθονη χρήση και πουλάνε επίσης αυτού του τύπου τις βόμβες.

Η Δημοκρατία πεθαίνει στο σκοτάδι.

Το γεγονός ότι αυτό το αφήγημα της ρωσικής σκηνοθεσίας προωθείται με τόσο προπαγανδιστικό ζήλο, όχι μόνο από την Washington Post, αλλά και από αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και ειδήμονες των μέσων ενημέρωσης είναι μάλλον ανησυχητικό.

Κι όταν βλέπουμε το YouTube να έχει απαγορεύσει το ανέβασμα «τεκμηριωμένων βίαιων γεγονότων» σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τότε μπορούμε να φανταστούμε κι όλες οι πλατφόρμες της Silicon Valley -μετά από ένα περιστατικό με χημικά όπλα στην Ουκρανία- να απαγορεύουν όλους τους λογαριασμούς που εκφράζουν αμφιβολίες απέναντι στο επίσημο αφήγημα, σχετικά με το τι συνέβη.

Μπορεί επισήμως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους να μην βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία, τα μέτρα λογοκρισίας όμως, με την απαγόρευση ρωσικών μέσων ενημέρωσης και με την υστερική δίωξη όλων των καλλιτεχνικών δρώμενων ρωσικής προέλευσης, δείχνουν μια καθαρή πολεμική διαχείριση των πραγμάτων.

Σενάρια ψυχολογικού πολέμου

Βέβαια, όταν δύο δυνάμεις με πυρηνικά όπλα πολεμούν για κυριαρχία γνωρίζουν καλά πως μια άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση μπορεί να τις καταστρέψει, οπότε σε αυτή την περίπτωση είναι λογικό να χρησιμοποιούνται κι άλλες μορφές πολέμου, όπως εκστρατείες προπαγάνδας και ψυχολογικός πόλεμος.

Επίσης, είναι γεγονός ότι η αντίληψη πως η Ρωσία κάνει τα πάντα για να κερδίσει και ότι ψεύδεται διαρκώς για τα όσα συμβαίνουν στο έδαφος της Ουκρανίας, είναι ευρέως διαδεδομένη στη δύση, οπότε δεν μπορεί να ληφθεί υπόψη όσον αφορά τα γεγονότα του πολέμου.

Ωστόσο, πολύ λιγότερο φαίνεται να κατανοούμε ότι τόσο η Ουκρανία όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν επίσης τα πάντα για να κερδίσουν, λέγοντας ψέματα για τον πόλεμο και πως δεν μπορούμε εξίσου να τις εμπιστευόμαστε.

Στο ίδιο το ρεπορτάζ της Washington Post αναφέρεται, μάλιστα, ότι στο παρασκήνιο οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν προεξοφλήσει τη στρατιωτική νίκη των Ρώσων.

Η προπαγάνδα της θηριωδίας

Πιθανόν η μόνη ευκαιρία της Ουκρανίας να σταματήσει άμεσα τη Ρωσία θα ήταν εάν μπορούσε να πείσει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να αναλάβουν έναν πιο ενεργό όλο, με τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, όπως ζητά επίμονα ο Ζελένσκι.

Κι ένας τρόπος για να παρακαμφθεί η αντίσταση του ΝΑΤΟ σε μια άμεση στρατιωτική εμπλοκή με μια πυρηνική υπερδύναμης θα ήταν η έκκληση στο συναίσθημα μέσω της προπαγάνδας της θηριωδίας, δηλαδή μέσω της διακίνησης ενός αφηγήματος ότι η Ρωσία έχει κάνει κάτι τόσο αποτρόπαιο που και οι ουρανοί ακόμη θα ζητούσαν εκδίκηση, ανεξάρτητα από τους κινδύνους που θα συνεπαγόταν κάτι τέτοιο.

Βέβαια, και μόνον από τη διακίνηση μιας προπαγάνδας για θηριωδίες που διέπραξε η Ρωσία, οι ΗΠΑ θα επωφελούνταν, καθώς θα εδραίωναν περαιτέρω τη διεθνή υποστήριξη στην ατζέντα του οικονομικού στραγγαλισμού ενός έθνους μέχρι θανάτου, διευκολύνοντας ταυτόχρονα τη δική τους μάχη για μονοπολική πλανητική ηγεμονία.

Έχουν κάθε λόγο να ψεύδονται

Να σημειωθεί ότι πριν ακόμη από την εισβολή στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ είχαν ήδη προωθήσει το αφήγημα πως το Κρεμλίνο καταρτίζει λίστες με αντιφρονούντες, δημοσιογράφους και «ευάλωτους πληθυσμούς, όπως θρησκευτικές και εθνοτικές μειονότητες και άτομα της λοάτκι κοινότητας», τους οποίους σχεδιάζει να συλλάβει και να βασανίσει.

Ως γνωστόν, η προπαγάνδα της θηριωδίας χρησιμοποιείται από τότε που συνυπάρχουν ο πόλεμος και τα μέσα ενημέρωσης, και θα ήταν αφελές να θεωρήσουμε πως σήμερα θα μπορούσε σταματήσει. Ειδικά από δομές εξουσίας που έχουν ιστορικό και καλές επιδόσεις πάνω σε αυτό.

Ακριβώς για αυτό το λόγο είναι αναγκαίο να ελέγχονται διπλά και τριπλά τα όσα ισχυρίζονται ότι συμβαίνουν, τόσο η Ρωσία, όσο η Ουκρανία και οι ΗΠΑ με τους συμμάχους τους.Είτε αφορούν χημικές επιθέσεις ή οποιοδήποτε άλλο αφήγημα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κινηθεί η στρατιωτική δύναμη πυρός με τρόπο που διαφορετικά δεν θα μπορούσε να το κάνει. Άλλωστε, όλα τα μέρη που εμπλέκονται σε αυτή τη σύγκρουση έχουν κάθε λόγο να ψεύδονται για τέτοια ζητήματα.

washingtonpost.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα