Προς κυβέρνηση συμβιβασμών και ισορροπιών

Βγήκε επιτέλους… λευκός καπνός από το Καπιτώλιο και έπειτα από έναν τριήμερο μαραθώνιο των τριών πολιτικών σχηματισμών θα έχουμε επιτέλους κυβέρνηση η οποία θα ανακοινωθεί σήμερα ή το αργότερο αύριο πρωί!

Πρόκειται για μια κυβέρνηση συμβιβασμών στην οποία σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες κατέληξε ο νικητής των εκλογών Αντώνης Σαμαράς, η οποία χαρακτηρίζεται ωστόσο από την παρουσία νέων και άφθαρτων πολιτικών, αλλά και τεχνοκρατών στα κρίσιμα οικονομικά υπουργεία.

Αν δεν υπάρξουν αλλαγές της τελευταίας

στιγμής, κυρίαρχες επιλογές φαίνεται ότι είναι αυτές του Βασίλη Ράπανου στη θέση του “τσάρου” της οικονομίας και του Γιάννη Στουρνάρα που παίρνει το υπουργείο Ανάπτυξης (ουσιαστικά παραμένει στη θέση του αφού βρίσκεται εκεί περίπου ένα μήνα ως υπηρεσιακός υπουργός). Πρόκειται για δυο στελέχη που έχουν μεγάλη εμπειρία στις διαπραγματεύσεις (μάλιστα το μακρινό 2001 αντικατέστησε ο πρώτος τον δεύτερο στη θέση του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο Οικονομίας).

Αναπληρωτής υπουργός στο υπουργείο Οικονομικών ο Γ. Ζανιάς, ο οποίος θα έχει κεντρικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Ο κ. Ζανιάς έχει στις 19.00 συνάντηση με τους αρχηγούς των τριών κομμάτων που στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση, καθώς την Πέμπτη θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Η υπόλοιπη κυβέρνηση έχει κορμό πρόσωπα της Νέας Δημοκρατίας και είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Σαμαρά, όπως ο  στενός συνεργάτης κ. Δημήτρης Σταμάτης που φέρεται να τοποθετείται  Υπουργός Επικρατείας.

Για το υπουργείο Δημοσίων Έργων προορίζεται  ο Κωστής Χατζηδάκης, ενώ μπαίνει στην κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας  ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο υπουργείο Παιδείας θα τοποθετηθεί ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, στο υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος ή ο κ. Σταύρος Δήμας, ενώ ο κ. Αβραμόπουλος ενδέχεται να καταλάβει τη θέση του Προέδρου της Βουλής, την οποία πάντως διεκδικούν ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης αλλά και ο κ. Βύρων Πολύδωρας.  Η θέση του προέδρου της Βουλής θεωρείται βαρύνουσας σημασίας, λόγω των πολλών κομμάτων, αλλά και των λεπτών χειρισμών που θα απαιτούνται για την ψήφιση των νομοσχεδίων από την τρικομματική κυβέρνηση.

Για το υπουργείο Δικαιοσύνης κυριαρχεί το όνομα του δικαστικού -δεύτερου στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ- κ. Χαρ. Αθανασίου και προς αξιοποίηση είναι και ο κ. Ν. Δένδιας. Σκέψεις υπάρχουν να παραμείνουν στις θέσεις τους οι κ.κ. Ρουπακιώτης και Μανιτάκης, στους οποίους συμφωνεί και η Δημοκρατική Αριστερά που αποφάσισε να μην συμμετέχει με κοινοβουλευτικά της στελέχη.

Για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ακούγονται τα ονόματα του Νίκου Δένδια ή του Λευτέρη Οικονόμου, για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο υπηρεσιακός υπουργός ο κ. Φραγκούλης Φράγκος, ενώ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φέρεται να αναλαμβάνει ο Ναπολέων Μαραβέγιας

Επίσης, δημιουργούνται ξεχωριστά υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες της ΝΔ, όπου υπο

Keywords
Τυχαία Θέματα