Πρώτο τεστ αντοχής της κυβέρνησης οι αποκρατικοποιήσεις

Μπορεί η επόμενη εβδομάδα να κρίνει ουσιαστικά το μέλλον της κυβέρνησης και επακόλουθα και της Ελλάδας, όμως, η σημερινή ημέρα θα είναι, υπό προϋποθέσεις, μεγάλη για την ελληνική Βουλή. Διότι τίθεται σε ψηφοφορία το άρθρο  για τις αποκρατικοποιήσεις το οποίο έχει θύελλα αντιδράσεων στα κόμματα, κυρίως στο ΠΑΣΟΚ.

Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο, κατ’ απαίτηση της τρόικας προβλέπει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ θα αποφασίζονται μόνο από το ΤΑΙΠΕΔ και δε θα κυρώνονται από τη Βουλή. Το βράδυ της Κυριακής ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι η τρόικα δε δέχθηκε αλλαγές και ότι ο ίδιος συμφωνεί διότι «δεν θα ερχόταν κανένας επενδυτής αν έπρεπε η κάθε ιδιωτικοποίηση να περάσει από την Βουλή».

Όμως, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά κύριο λόγο έχουν πει ξεκάθαρα ότι δε θα ψηφίσουν το σχετικό άρθρο αν δεν υπάρξει προσθήκη που να προβλέπει ότι οι συμβάσεις θα ελέγχονται από τη Βουλή. Μεταξύ των διαφωνούντων είναι οι Μάρκος Μπόλαρης, Θάνος Μωραϊτης, Γιάννης Δριβελέγκας, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Θεόδωρος Παραστατίδης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Αντζελα Γκερέκου, Θεοδώρα Τζάκρη.

Παρά το «μασάζ» που έκανε ο Ευ. Βενιζέλος στους βουλευτές του, ζητώντας τους να ψηφίσουν τα μέτρα, δεν αποκλείεται κάποιοι βουλευτές να καταψηφίσουν το σχετικό άρθρο στέλνοντας μήνυμα στο ΠΑΣΟΚ, την κυβέρνηση και κατ’ επέκταση την τρόικα.

Αλλά και πολλοί βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για το άρθρο και μπορεί είτε να το καταψηφίσουν είτε να δηλώσουν παρόν. Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει είτε οριακή ψήφισή του είτε ακόμη και καταψήφισή του, κάτι που θα προκαλέσει σοβαρή πολιτική κρίση ενόψει των μέτρων που θα έρθουν στη Βουλή στις 5 Νοεμβρίου για να ψηφιστούν στις 7 Νοεμβρίου με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία και για τα 4 άρθρα του νομοσχεδίου και τις 2 τροπολογίες, ψηφοφορία που μπορεί να γίνει αργά το βράδυ σήμερα ή να μετατεθεί για το πρωί της Τετάρτης.

Πρόκειται για μια κρίσιμη πρόβα τζενεράλε όπου όλοι θα μετρήσουν τις δυνάμεις τους. Και η κυβέρνηση ώστε να πάει με μεγαλύτερη σιγουριά στην ψήφιση των μέτρων και ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να ξέρει αν θα μπορεί να προκαλέσει κυβερνητική κρίση και να ζητήσει ακόμη και ψήφο εμπιστοσύνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα