Ραγδαία αύξηση του Aids και επανεμφάνιση της ελονοσίας!

Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα της Ελλάδας, τα περιστατικά HIV/Aids μεταξύ των τοξικομανών της Αθήνας, έχουν αυξηθεί κατά 1.250% μέσα στο 2011, σε σχέση με το 2010.

Επίσης, σημειώνεται μια επανεμφάνιση της ελονοσίας, για πρώτη φορά από την εποχή της χούντας.

Η επικεφαλής της οργάνωσης Ρεβέκκα Παπαδοπούλου αναφέρει πως οι δραστικές περικοπές στον προϋπολογισμό της δημόσιας υγείας, η ανεργία, και η μείωση κατά 40% της χρηματοδότησης των νοσοκομείων,

έχουν φέρει τεράστιες εντάσεις, αν όχι πλήρη κατάρρευση, στο κοινωνικό κράτος της Ελλάδας. Πρόκειται πλέον για ένα σύστημα που δεν μπορεί να προχωρήσει, λέει.

Οι αδιάκριτες, τυφλές, και οριζόντιες περικοπές δαπανών, συνέπεσαν πέρσι με μια αύξηση 24% στη ζήτηση νοσοκομειακής περίθαλψης, που οφείλεται κυρίως στο ότι ο κόσμος δεν μπορεί πλέον να απευθυνθεί σε ιδιώτες γιατρούς. «Το όλο σύστημα καταρρέει»,  τονίζει.

Αυτή η δραματική αύξηση του HIV/Aids στους τοξικομανείς, οφείλεται βασικά στην αναστολή ή στην κατάργηση των προγραμμάτων χορήγησης δωρεάν συριγγών και συνοδεύεται από μια παράλληλη αύξηση των κρουσμάτων κατά 52%, στον γενικό πληθυσμό.

«Παράλληλα βλέπουμε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετάδοση του ιού από μητέρα σε παιδί… κάτι που συναντούσαμε μέχρι τώρα μόνο στην υποσαχάρια Αφρική και όχι στην Ευρώπη. Επίσης, σημειώνεται αύξηση περιστατικών φυματίωσης, κυρίως μεταξύ των μεταναστών, καθώς και περιστατικά πυρετού του Νείλου, που προκάλεσε 35 θανάτους το 2010, όπως και την επανεμφάνιση της ελονοσίας σε αρκετές περιοχές της χώρας και πιο πολύ  στην Νότια Ελλάδα», λέει η κα Παπαδοπούλου.

Όλα αυτά τα περιστατικά μεταδιδόμενων ασθενειών, είναι ενδεικτικά ενός συστήματος υγείας που διαλύεται. Όπως λέει η Παπαδοπούλου, «το γεγονός ότι επανεμφανίστηκε η ελονοσία είναι χαρακτηριστικό. Πρόκειται για ιάσιμη ασθένεια και αν το σύστημα λειτουργούσε, δεν θα εμφανίζονταν».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα για περισσότερα από 20 χρόνια, κυρίως σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, σεισμών, κλπ. Σήμερα, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, στηρίζουν το δημόσιο σύστημα υγείας, παρέχοντας ιατρικές φροντίδες σε άστεγους, ηλικιωμένους, κλπ και βοηθώντας τις πιο ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως είναι οι μετανάστες.

Η Παπαδοπούλου, που πέρασε 17 χρόνια στο εξωτερικό εκπροσωπώντας την οργάνωση, είναι αισιόδοξη. «Βλέπω μια αίσθηση αλληλεγγύης να κυριαρχεί στον ελληνικό λαό… οι προσφορές προς τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα μειώθηκαν λόγω κρίσης, αλλά κάποιοι συνεχίζουν να προσφέρουν, και να παραμένουν ενεργοί», λέει.

Παράλληλα, βλέπει μια νέα τάση, αυτή της αυτοοργάνωσης και της κοινωνικής δράσης.

«Ο κόσμος άρχισε να αντιλαμβάνεται την δύναμη της αυτοοργάνωσης», λέει, «πρέπει να τους στηρίξουμε».

guardian.co.uk

Απόδοση: S.A.

Keywords
Τυχαία Θέματα