Ράιχενμπαχ: πουλήστε τα όλα

Δεν μας έφταναν οι εκθέσεις της Τρόικας τώρα θα έχουμε κάθε τρεις μήνες και τις εκθέσεις του… Ράιχ-ενμπαχ, του επικεφαλής της ομάδας δράσεις που επέβαλε η Κομισιόν για να αλλάξει, δήθεν την Ελλάδα. Και καλά, να γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, κανείς δε λέει όχι, πώς θα γίνουν είναι το θέμα και τι αντάλλαγμα ζητά ο γκαουλάιτερ.

Η έκθεση, πάντως, που παρουσίασε στις Βρυξέλλες έχει και πολλές αλήθειες όπως να φτιάξουμε το κράτος, να

εισπράξουμε τους φόρους, να περιορίσουμε τη γραφειοκρατία και το δημόσιο τομέα. Έχει όμως και ορισμένες παρατηρήσεις αποικιοκρατικού περιεχομένου. Όπως π.χ. Να παραχωρηθούν τα έσοδα από τις παραχωρήσεις αυτοκινητοδρόμων, το πρόγραμμα HELIOS, τη διαχείριση απορριμμάτων και γενικά όλα τα μελλοντικά έσοδα του κράτους να τιτλοποιηθούν και να δοθούν είτε για τη μείωση του κράτους είτε ως εγγυήσεις για τα δάνεια που θα πάρουμε και το κούρεμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του κ. Ράιχ-ενμπαχ:

* Η Ελλάδα καταγράφει απώλειες 60 δισ. ευρώ από τη φοροδιαφυγή και ο χαρτογιακάς της Κομισιόν είπε ότι μπορούν άμεσα να εισπραχθούν φόροι 8 δισ. ευρώ για τη μείωση του ελλείμματος και υποσχέθηκε βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ για την επίτευξη του στόχου. Προφανώς εννοεί ότι θα έρθουν οι ξένοι ειδικοί για να φτιάξουν τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό που είναι χρόνια διαλυμένος. Θα έχει πολύ πλάκα να τα βάλουν με τους εφοριακούς.

* Τόνισε ότι η Κομισιόν «κατεβάζει» το στόχο για αποκρατικοποιήσεις το 2011 στα 1,3 δισ. ευρώ, από 5 δισ. ευρώ που ήταν αρχικά. Είπε επίσης ότι το πρόγραμμα γενικώς με την αξιοποίηση της περιουσίας πάει κατά διαόλου καθώς έχει καθυστερήσει δραματικά. Η επισήμανση αυτή δε φαίνεται να άρεσε στο υπ. Οικονομικών και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Η πρώτη έκθεση της Ειδικής Ομάδας αναφέρει το πρόγραμμα εργασίας της και τα πρώτα επιτεύγματά της ιδίως σε τρεις τομείς προτεραιότητας:

-Πρώτον, υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας: Οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στη βελτίωση του προγραμματισμού και στην επιτάχυνση της εκταμίευσης χρηματοδοτικής συνδρομής από την πολιτική συνοχής. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε σε ορισμένα από τα καθυστερημένα δημόσια έργα, που είναι σε θέση να τονώσουν τις επενδύσεις και να διατηρήσουν πολλές θέσεις εργασίας. Η πρόσβαση σε χρηματοδότηση αποτελεί επίσης όλο και περισσότερο πηγή ανησυχίας για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις. Μέρος από τη συνδρομή που προβλέπεται στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής, αναδιατίθεται για τη στήριξη της τραπεζικής δανειοδότησης Μικρομεσαίων Eπιχειρήσεων (ΜΜΕ).

-Δεύτερον, εξασφάλιση αποτελεσματικής φορολογικής διοίκησης και υγιούς διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών: Ένα ισχυρότερο και δικαιότερο φορολογικό σύστημα θα αποτελέσει σημαντική συμβολή στη δημοσιονομική εξυγίανση και στην κοινωνική δικαιοσύνη. Έγινε η δρομολόγηση ενός εκτενούς προγράμματος παροχής τεχνικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των αδυναμιών του ελληνικού συστήματος φορολογικής διοίκησης και διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών.

-Τρίτον, βελτίωση της απο

Keywords
Τυχαία Θέματα