Ρεν: Στο τελικό στάδιο εισέρχονται οι συνομιλίες για το PSI

22:52 9/1/2012 - Πηγή: Antinews

Οι διαπραγματεύσεις με τους ιδιώτες ομολογιούχους για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους φτάνουν στο τελικό στάδιο και ίσως ολοκληρωθούν σύντομα, δήλωσε ο αρμόδιος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Επίτροπος Όλι Ρεν.

Το επίπεδο της απομείωσης που θα αποδεχθούν οι πιστωτές αναμένεται να παραμείνει στο 50% που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, πρόσθεσε, μιλώντας στο Reuters. Σημειώνεται

πως το τελευταίο χρονικό διάστημα δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ανάγκη ακόμη μεγαλύτερου «κουρέματος» του χρέους μέσω του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI), με τα σενάρια να αφορούν haircut μέχρι και 75%. Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία του Οκτωβρίου προβλέπει τη μείωση της ονομαστικής αξίας ύψους 206 δισ. ευρώ, κατά 50%, δηλαδή κατά 103 δισ. ευρώ, που αναλογεί στο 48,5% του φετινού ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη συμφωνίας σημείωσε: «Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία κατά την οποία πρέπει να υπάρξει κατάληξη των διαπραγματεύσεων, όμως φυσικά, όσο το γρηγορότερο γίνει αυτό τόσο το καλύτερο».

Νωρίτερα, αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης που μίλησε στο Reuters ζητώντας να μην κατονομαστεί δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και ομολογιούχων για την περικοπή του ελληνικού χρέους σημειώνουν πρόοδο, αλλά δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία. «Συγκλίνουμε, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη. Το κάθε θέμα έχει την δική του ευαισθησία» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «τις επόμενες μέρες πρέπει να οριστικοποιηθεί το σχήμα, να γίνει σχετικά σύντομα».

Προηγήθηκαν νέες πιέσεις από γερμανικής πλευράς προς την Ελλάδα, με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ να υπογραμμίζει ότι το δεύτερο πακέτο βοήθειας που έχει συμφωνηθεί για τη χώρα μας δεν θα μπορέσει να χορηγηθεί αν δεν επισπευσθούν οι μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το πρώτο πακέτο και δεν επιτευχθεί συμφωνία για το PSI (πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων).

Keywords
Τυχαία Θέματα