Ρήτρα για «επέκταση» της Εθνικής Σύμβασης εκτός μισθολογικών

Ρήτρα για την «υποχρεωτικότητα» της Εθνικής Σύμβασης Εργασίας σε θεσμικά όμως ζητήματα, όπως οι άδειες των εργαζομένων, αλλά και τα ειδικά ωράρια των μητέρων, «πέρασε» το υπουργείο Εργασίας στις ρυθμίσεις για τα εργασιακά.

Η -μισθολογικά ουδέτερη- ρήτρα εγκρίθηκε από την Τρόικα και θα περιλαμβάνεται στο τελικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου, που κατατίθεται αύριο στη Βουλή μαζί με όλα τα μέτρα των 13,5 δισ. ευρώ.

Η

διάταξη αναφέρει ότι «οι Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας καθορίζουν τους ελάχιστους όρους εργασίας που ισχύουν για τους εργαζόμενους όλης της χώρας».

Η επεκτασιμότητα στο θεσμικό σκέλος της Εθνικής Σύμβασης ανακοινώθηκε χθες το μεσημέρι από τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας στην αντιπροσωπία του ΠΑΣΟΚ, που έκαναν λόγο για «θετική εξέλιξη» αναγνωρίζοντας ότι έστω και στο θεσμικό τους κομμάτι η διατήρηση όρων της Εθνικής Σύμβασης προσθέτει και δεν αφαιρεί εργασιακά δικαιώματα. Στο καυτό θέμα όμως της υποχρεωτικότητας των τυχόν αυξήσεων, ο πάγος της Τρόικας παραμένει. Μπορεί λοιπόν να κατοχυρώθηκε η επέκταση των θεσμικών όρων, αλλά είναι εκτός συζήτησης η επέκταση των αυξήσεων και η κατάργηση του επιδόματος γάμου (που προσαυξάνει τους μισθούς κατά 10%). Στην πράξη, μετά τον Απρίλιο του 2013 που θα ισχύσει ο νομοθετημένος μισθός των 586,08 ευρώ, μόνο όσοι εργοδότες δέχονται να συζητήσουν με τη ΓΣΕΕ θα δεσμεύονται να εφαρμόσουν τυχόν συμφωνίες για αυξήσεις πάνω από τα όρια των βασικών μισθών, όπως ισχύουν για εργαζόμενο που πρωτοπιάνει δουλειά χωρίς καμία προϋπηρεσία (586,08 ευρώ) και για όσους έχουν προϋπηρεσία (τριετίες).

Για τις τριετίες η διάταξη αναφέρει ότι «παγώνουν» στα έτη υπηρεσίας που είχε κάθε εργαζόμενος κατά τη 14η Φεβρουαρίου του 2012 (σ.σ.: ψήφιση του δεύτερου Μνημονίου), που σημαίνει ότι, μέχρι να πέσει η ανεργία 10%, οι κατώτατοι μισθοί της Εθνικής Σύμβασης διαμορφώνονται ως εξής:

* στα 644,68 ευρώ για υπάλληλο (άγαμο) με 3 χρόνια συμπληρωμένης προϋπηρεσίας.

* Στα 709,14 ευρώ για υπάλληλο με 6 χρόνια (δύο τριετίες).

* Στα 780,06 ευρώ για υπάλληλο με 9 χρόνια (τρεις τριετίες).

Το επίδομα γάμου είναι οριστικά παρελθόν.

Για επίμονη διαπραγμάτευση με την Τρόικα που είχε αποτέλεσμα έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης. Νωρίτερα, συνοψίζοντας στην Κ.Ο. της Ν.Δ. το εργασιακό πακέτο, είπε: «Εξασφαλίσαμε ότι δεν θα μειωθεί περαιτέρω ο κατώτατος μισθός, διασώσαμε -για την ακρίβεια επαναφέραμε- τις ωριμάνσεις (τριετίες), αποφύγαμε τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική σύμβαση εργασίας, κατοχυρώσαμε το θεσμικό κομμάτι της Εθνικής Σύμβασης».

Κώστας Κατίκος, στον Ελεύθερο Τύπο

Keywords
Τυχαία Θέματα