«Σαφάρι» για τις καταθέσεις στην Ελβετία

Την επανεκκίνηση των διαδικασιών για τη σύναψη σύμβασης μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας, με στόχο να φορολογηθούν καταθέσεις και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα τα οποία διατηρούν Ελληνες στις ελβετικές τράπεζες, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών. Την ίδια ώρα, το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) έχει συντάξει «μαύρη» λίστα με περίπου 200 φορολογούμενους οι οποίοι φυγάδευσαν καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ σε τράπεζες

του εξωτερικού, ενώ δήλωναν στην εφορία χαμηλά εισοδήματα, και ετοιμάζει εξονυχιστικούς ελέγχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΣΔΟΕ έχει παραλάβει από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) τα στοιχεία που απέστειλαν οι εμπορικές τράπεζες και τα οποία περιλαμβάνουν ονόματα, αριθμούς και ποσά λογαριασμών, ονόματα συνδικαιούχων, εμβάσματα, χώρες προορισμού των καταθέσεων κ.λπ. Από τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτονται «αξιοπερίεργες» περιπτώσεις φορολογουμένων, οι οποίοι «φυγάδευσαν» στο εξωτερικό ποσά έως και 150 εκατ. ευρώ! Οι περιπτώσεις αυτές θα μπουν στο «μικροσκόπιο» του ΣΔΟΕ, το οποίο θα πραγματοποιήσει λεπτομερείς ελέγχους αναδρομικά από το 2000 και θα δώσει προτεραιότητα σε ποσά καταθέσεων άνω των 3 εκατ. ευρώ για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις πως προέρχονται από ξέπλυμα «βρόμικου» χρήματος ή αποτελούν προϊόν φοροδιαφυγής.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών προσβλέπει στη φορολόγηση των τόκων των «μυστικών» καταθέσεων που διατηρούν Ελληνες σε ελβετικές τράπεζες μέσω της ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την υπογραφή της σχετικής διακρατικής σύμβασης. «Πιλότο» για τη σύμβαση θα αποτελέσει η αντίστοιχη συμφωνία Εβλετίας-Γερμανίας, η οποία προβλέπει φορολόγηση των κεφαλαίων μέχρι και 41% σε όσους διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει δύο επιλογές για τους Ελληνες καταθέτες στην Ελβετία: (α) είτε να αποκαλύψουν τα στοιχεία τους στις ελληνικές αρχές, να ελεγχθούν και, εάν δεν μπορέσουν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων που τοποθέτησαν στις ελβετικές τράπεζες να φορολογηθούν βάσει της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος με συντελεστή έως 45%, (β) είτε να διατηρήσουν την ανωνυμία τους και να καταβάλουν ένα φόρο για το σύνολο του κατατεθειμένου ή επενδεδυμένου κεφαλαίου. Ο φόρος αυτός εκτιμάται ότι μπορεί να κυμαίνεται από 25% έως 35%, θα εισπράττεται από τις ελβετικές αρχές και θα αποδίδεται στο Ελληνικό Δημόσιο.

Μ. ΡΟΖΑΚΟΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα