Σαμαράς: Eίμαστε στο σωστό δρόμο για την εκταμίευση της δόσης

(Ανανεωμένο) Δεν υπάρχει κανένα αδιέξοδο με την τρόικα, είμαστε κοντά σε συμφωνία».

«Ο φόρος που θα πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι μικρότερος από πέρυσι».

Με αυτά τα λόγια ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες προσπάθησε να καθησυχάσει το εσωτερικό της χώρας, μετά τις ανακοινώσεις για διατήρηση και για το 2013 του χαρατσιού στα ακίνητα.

Ο Αντώνης Σαμαράς,

μετά τη Σύνοδο Κορυφής, παραχώρησε συνέντευξη τύπου όπου είπε ότι δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για την εκταμίευση της δόσης η οποία θα εγκριθεί από το Γιούρογκρουπ. Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε εμμέσως τη συνέχιση είσπραξης του ΕΕΤΗΔΕ για έναν ακόμη χρόνο, μέσω ΔΕΗ, αλλά δεσμεύθηκε ότι η φετινή επιβάρυνση θα είναι χαμηλότερη.

«Δεν υπάρχει αδιέξοδο στην καταβολή της δόσης του Μαρτίου. Η ίδια η τρόικα ανακοίνωσε ότι είμαστε στον σωστό δρόμο για την εκταμίευση της δόσης και ότι δεν χρειάζεται η παρουσία της για την εκταμίευσή της. Υπάρχει συζήτηση για μια σειρά από θέματα, ωστόσο σε αυτά τα θέματα είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία»/

Αναφερόμενος στους φόρους ακινήτων, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο νέος φόρος θα θεσπιστεί από 1/1/2014 με διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μικρότερη επιβάρυνση για εκείνους που σήμερα πληρώνουν, καθώς και με έναν από τους χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη. «Είχαμε πει ότι θα μειωθεί η επιβάρυνση ότι θα καταργηθούν όλοι οι άλλοι φόροι της τελευταίας τριετίας και ότι θα θεσπιστεί ένας ενιαίος φόρος για την περιουσία. Αυτό θα ισχύσει από 1 /1/ 2014», είπε.

Όσον αφορά στη μέθοδο είσπραξης του ΕΕΤΗΔΕ, ο κ. Σαμαράς άφησε ουσιαστικά να εννοηθεί ότι αυτό θα συνεχίσει να εισπράττεται και το 2013 μέσω ΔΕΗ αλλά δεσμεύθηκε ότι η φετινή επιβάρυνση θα είναι χαμηλότερη.

«Φέτος οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν λιγότερο σε σχέση με πέρυσι. Αυτό που συζητάμε είναι το πώς θα εισπραχθεί φέτος ο φόρος- όχι το πόσο- αν θα είναι από ΔΕΗ ή αλλού» διευκρίνισε.

Σε ερώτηση για επικείμενο ανασχηματισμό τόνισε ότι δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητές τους ενώ για τις απολύσεις στο Δημόσιο είπε ότι είναι σε εξέλιξη πρόγραμμα αξιολόγησης θέσεων στον δημόσιο και υπαλλήλων «ώστε όταν ολοκληρωθεί «να ξέρουμε ποιες θέσεις θα διατηρηθούν για να υπάρχει λειτουργικότητα.

«Επίορκοι, όσοι έχουν προσληφθεί με πλαστά στοιχεία και οι κοινώς λεγόμενοι ’’κοπανατζήδες’’ θα απομακρυνθούν γιατί τους πληρώνει ο φορολογούμενος και δεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, ενώ κρατούν εκτός, ανθρώπους άξιους που έχουν περάσει από το ΑΣΕΠ» τόνισε ο Α. Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι «κανονικά θα έπρεπε να μας ασκηθεί κριτική για το γεγονός ότι έχουμε αργήσει και όχι για αυτό που κάνουμε», είπε «αδειάζοντας» ως έναν βαθμό, πλην σαφώς, τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την συνέντευξη Τύπου επαναλαμβάνοντας ότι η κατάσταση με την ανεργία στην Ελλάδα, και ειδικά στους νέους, είναι κρίσιμη. Πρόσθεσε ότι αυτό πλέον αναγνωρίζεται από όλους τους εταίρους, ενώ σημείωσε ότι το μνημόνιο πρέπει να συνδυάζεται με μέτρα ανάπτυξης και συνοχής, με άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας ειδικά για τους νέους.

«Τα μέτρα λιτότητας δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος σε συγκεκριμένες αποφάσεις που ελήφθησαν στην Σύνοδο Κορυφής για την καταπολέμηση της ανεργίας είπε ότι θα υπάρξει άμεσα επανασχεδιασμός του τρέχοντος ΕΣΠΑ και θα υπάρξει μεταφορά πόρων από άλλα ταμεία προς το κοινό πρόγραμμα για την απασχόληση των νέων.

«Ήδη βγαίνει πρόσκληση για 45.000 νέους που θα αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία» ανέφερε, ενώ ανήγγειλε νέες πρωτοβουλίες για την ανακούφιση οικογενειών, στις οποίες δεν υπάρχει ούτε ένα εργαζόμενο μέλος με κονδύλια από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.

Keywords
Τυχαία Θέματα