Σαμαράς: Δεν δίνουμε συγχωροχάρτι


Μιλώντας σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση Παπαδήμου ήταν αναγκαστική λύση διεξόδου από την κρίση στην οποία οδήγησε τη χώρα η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Όταν η χώρα είναι ακυβέρνητη είναι δική

μας ευθύνη να ανοίγουμε διεξόδους, είπε και τόνισε ότι η στάση της ΝΔ απέδειξε πως δεν πιστεύει στην πολιτική του ώριμου φρούτου. « Δεν περιμένουμε το αντίπαλο κόμμα να καταρρεύσει. Η αντιπολίτευση δεν υπάρχει για να κλείνεται στο καβούκι της και να αφήνει τις πρωτοβουλίες σε άλλους, δεν πιστεύουμε στη ΝΔ στην τακτική του ώριμου φρούτου, είμαστε αντιπολίτευση εθνικής ευθύνης. Πήραμε πρωτοβουλίες και ανοίξαμε δρόμους, όλα με θρησκευτική ευλάβεια στην συνταγματική τάξη»

«Τι ήταν προτιμότερο; Μια μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου μέχρι το Φεβρουάριο ή συνέχιση της κυβέρνησης Παπανδρέου για άλλα δύο χρόνια;» είπε ακόμα και πρόσθεσε: «Η ΝΔ πήρε πρωτοβουλία να δώσει διέξοδο και θέσαμε τέσσερις στόχους: Να αλλάξει ο πρωθυπουργός, να δημιουργηθεί κυβέρνηση εθνικού σκοπού που θα διασφάλιζε την παραμονή της χώρας στην ΕΕ, να ξεμπλοκάρει η έκτη δόση και να οδηγηθούμε σε εκλογές. Μέσα σε επτά μέρες πετύχαμε όλους μας τους στόχους».

«Εμείς την προκαλέσαμε την κυβέρνηση Παπαδήμου και εμείς θα τη στηρίξουμε ως μεταβατική κυβέρνηση και όχι ως συγκυβέρνηση. Φαίνεται ότι δεν είναι συγκυβέρνηση και από την διάρκειά της και από την σύνθεσή της» είπε ακόμα ο πρόεδρος της ΝΔ και ξεκαθάρισε ότι στηρίζει τον κ. Παπαδήμο για τον ειδικό σκοπό που έχει αναλάβει και τίποτε παραπάνω. «Δεν δεσμευόμαστε για τίποτε άλλο και δεν δίνουμε συγχωροχάρτι σε κανέναν» τόνισε ακόμα.

Ο κ. Σαμαράς κατά την ομιλία του:

- Επανέλαβε πως σέβεται και θα τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα, αλλά δεν πρόκειται να υπογράψει κανένα χαρτί, όπως ζητούν στην Κομισιόν. Είπε ακόμα ότι για τις θέσεις του έχει ήδη ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες.

- Επανέλαβε σε όλους τους τόνους ότι οι εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου είναι η βαλβίδα για να αποφευχθεί κοινωνική έκρηξη.  «Όταν γνωρίζουν όλοι ότι θα γίνουν εκλογές σε τρεις μήνες, αυτό λειτουργεί κατευναστικά. Επιμείναμε σε αυτό που είχαμε πει εκλογές σύντομα στις 19 Φεβρουαρίου. Νωρίτερα δεν προλαβαίναμε να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός και να ανοίξει ο δρόμος για την έκτη δόση».«Εμείς», πρόσθεσε, «θέλουμε να πετύχει η αποστολή της κυβέρνησης και θα τη βοηθήσουμε να πετύχει, αλλά το πόση διορία έχει θα εξαρτηθεί από μας και όταν λέμε προσωρινή, είναι προσωρινή».
-  Απαντώντας σε όσους υποστήριζαν ότι η ΝΔ έπρεπε να προτείνει δικό της πρόσωπο για την πρωθυπουργία, εξήγησε ότι η πρωτοβουλία ανήκει στο πρώτο κοινοβουλευτικό κόμμα, γιατί αυτό επιτάσσει η συνταγματική τάξη.

- Ξεκαθάρισε ότι στο νέο σχήμα δεν υπάρχει συγκυβέρνηση. «Συγκυβέρνηση θα ήταν αν είχαμε κοινή πολιτική για μεγάλο χρόνο» είπε επανέλαβε ότι “η κυβέρνηση αυτή είναι μεταβατική, ειδικού σκοπού και σύντομης διάρκειας”

- Για την συμμετοχή της ΝΔ στην κυβέρνηση εξήγησε

Keywords
Τυχαία Θέματα