Σεισμός για τα σενάρια περί οικονομικού ελέγχου

Μια είδηση που ήλθε από το… Βερολίνο προκάλεσε σεισμό στην κυβέρνηση και για το λόγο αυτό ο Ευ. Βενιζέλος στη δήλωσή του είπε χαρακτηριστικά: «Θεωρώ αυτονόητο ότι θα γίνει σεβαστή, τουλάχιστον στα θεμελιώδη στοιχεία, η αξιοπρέπειά μας, σε σχέση με τη δημοσιονομική διαχείριση του κράτους. Αυτή πρέπει να γίνεται από τις Ελληνικές Αρχές, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν είμαστε προτεκτοράτο. Αυτό πρέπει

να το καταλάβουν πάρα πολύ καλά οι εταίροι μας και η τρόικα».

Ο λόγος που το είπε ήταν ότι υπήρξαν πληροφορίες περί Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου της Ελλάδας με τη δημιουργία ενός ειδικού λογαριασμού, πέραν αυτού που βρίσκεται στην ΤτΕ όπου εκεί θα μπαίνουν τα έσοδα του κράτους και τη διαχειρίσή τους θα έχουν οι ξένοι. Πρόκειται δηλαδή για ξεκάθαρη εγκατάσταση Ευρωπαίου… κυβερνήτη που θα έχει μεγαλύτερες αρμοδιότητες και από τον κυβέρνηση.

Το ζήτημα ενισχύθηκε μετά από τη δήλωση του κ. Σόιμπλε ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να επιστρέψει σε βιώσιμα δημόσια οικονομικά με “μηχανισμούς” που θα συγκροτηθούν από τους διεθνείς πιστωτές.

Tα μέτρα που έχουν ήδη προωθηθεί από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το ΔΝΤ πρέπει να ενισχυθούν με μηχανισμούς ελέγχου, ενδεχομένως αυτόματους σταθεροποιητές, είπε.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο οικονομικού ελέγχου διέψευσε κατηγορηματικά ο Γ. Στουρνάρας.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση εμφανίστηκε να ακολουθεί τον Βενιζέλο ο οποίος εμφανίζεται… ήρωας όταν είναι αυτός που τον προηγούμενο Φεβρουάριο συναίνεσε στο άνοιγμα των εργασιακών με τα γνωστά

Keywords
Τυχαία Θέματα