Σλοβενία: «Νικητής-έκπληξη» ο Μπορούτ Παχόρ

Ο πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας Μπορούτ Παχόρ είναι ο νικητής-έκπληξη στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στη χώρα, καθώς επικράτησε του μέχρι πρότινος προέδρου της χώρας, Ντανίλο Τουρκ με ποσοστό 40% έναντι 35,8%. Παρόλα αυτά, κανένας από τους δύο δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία, δηλαδή 50%, και ο νέος πρόεδρος της χώρας θα αναδειχθεί στο δεύτερο γύρο των εκλογών στις 2 Δεκεμβρίου.

Ο δεύτερος γύρος αναμένεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς

για πρώτη φορά οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν μεταξύ δύο κεντροαριστερών υποψηφίων με καθοριστικής σημασίας την ψήφο των κεντροδεξιών ψηφοφόρων που ψήφισαν τον Μίλαν Ζβερ στον πρώτο γύρο. Το ποσοστό συμμετοχής σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έφθασε το 47,7%.

Οι δημοσκοπήσεις την τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας έδειχναν ότι Παχόρ και Τουρκ θα εισέλθουν στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, αλλά προέβλεψαν ότι ο Τουρκ θα τερματίσει στην πρώτη θέση, αν και ο Παχόρ είχε περιορίσει σημαντικά την ψαλίδα. Όπως είχε προβλεφθεί, ο κεντροδεξιός υποψήφιος, ευρωβουλευτής Μίλαν Ζβερ ήρθε τρίτος συγκεντρώνοντας με ποσοστό 24,2%.

Οι εκλογές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την χώρα. Η Σλοβενία είναι μέλος της Ε.Ε. από το 2004. Υπήρξε το πρώτο κράτος της Ανατολικής Ευρώπης το οποίο εντάχθηκε στην ευρωζώνη το 2007 και διατηρεί μέχρι σήμερα το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα από όλα τα κράτη της «Νέας Ευρώπης».

Η ένταξη στο κοινό νόμισμα όμως σηματοδότησε μιαν έκρηξη των ισολογισμών των τραπεζών και οδήγησε σε υπερδιπλασιασμό του δημόσιου χρέος στο 48% του ΑΕΠ. Το επιτόκιο των σλοβενικών δεκαετών κινείται πολύ κοντά στο επικίνδυνο όριο του 7% και οι αναλυτές προεξοφλούν ότι η χώρα θα ακολουθήσει την τύχη της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

dw.de

Πυθία 

Keywords
Τυχαία Θέματα