Οι Πορτογάλοι τα «έβαψαν μαύρα» για τη Μέρκελ

Μαύρα πανιά πάνω σε αγάλματα και μπαλκόνια και μαζικές διαδηλώσεις είναι η υποδοχή που επιφυλάσσουν οι Πορτογάλοι στη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επισκέπτεται τη Λισαβόνα. Δίνοντας το μήνυμα ότι η Πορτογαλία πενθεί, αρκετές οργανώσεις πολιτών κάλεσαν τους Πορτογάλους να φορέσουν μαύρα για να «θρηνήσουν» την επίσκεψη της Μέρκελ,

ενώ άλλοι δημοσίευσαν ανοικτές επιστολές προς την γερμανίδα καγκελάριο επικρίνοντας την επιμονή της στην εφαρμογή πολιτικών λιτότητας. Οι διαδηλώσεις αναμένεται να αρχίσουν λίγο μετά το μεσημέρι.

Η κοινωνική δυσαρέσκεια έχει κλιμακωθεί μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις της πορτογαλικής κυβέρνησης, ότι θα προωθήσει φέτος νέες αυξήσεις φόρων και θα μειώσει του χρόνου από 11% ως 18% τους μισθούς, ένα μέτρο που, σύμφωνα με ειδικούς, ισοδυναμεί με την απώλεια ενός μισθού.

Χθες πάντως η καγκελάριος δήλωσε ότι η Πορτογαλία εφάρμοσε καλά τα μέτρα και εκτίμησε ότι η χώρα «δεν αναμένεται να ζητήσει δεύτερο πακέτο δανεισμού», ούτε χρειάζεται να «επαναδιαπραγματευτεί» τους όρους του τρέχοντος πακέτου διάσωσης της οικονομίας της.

Στην διάρκεια της τετράωρης επίσκεψής της στην Πορτογαλία θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, τον πρωθυπουργό Πέντρο Πάσος Κοέλιο, ενώ θα συμμετάσχει και σε μια συνάντηση με επιχειρηματίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα