Σώζονται οι χαμηλές συντάξεις κάτω των 900 ευρώ

Σκληρά, πλην όμως κοινωνικά δίκαια, ως ένα βαθμό, για τα δεδομένα της πρωτοφανούς τα τελευταία 5 χρόνια οικονομικής κρίσης, μέτρα περιλαμβάνονται στις προτάσεις που καταλήγει η κυβέρνηση λίγο πριν από τις κρίσιμες συναντήσεις με την Τρόικα για την έγκριση -και προώθηση προς νομοθέτηση- του νέου «πακέτου» ρυθμίσεων για τον εξορθολογισμό των δημόσιων δαπανών και τη λήψη της επόμενης δόσης από το μηχανισμό στήριξης. Ο «Τύπος της Κυριακής» αποκαλύπτει σήμερα ότι, μετά από σημαντικές προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου

Εργασίας, διασώζονται οι χαμηλές κύριες συντάξεις κάτω των 900 ευρώ από τις νέες μειώσεις, περνά στο χρονοντούλαπο η αναπροσαρμογή του «πλαφόν» από τα 2.773 στα 2.100 ευρώ, το μήνα, μικτά, και αποφεύγεται το ενδεχόμενο πλήρους κατάργησης της δεύτερης σύνταξης.

Αντίθετα, από την 1η Ιανουαρίου του 2013 και μετά, τα ελάχιστα απαιτούμενα έτη ασφάλισης για τη λήψη της κατώτατης κύριας σύνταξης γήρατος θα αυξηθούν από τα 15 στα 20 με 21 χρόνια, θα καταργηθούν τα «δώρα» στις επικουρικές και θα αναπροσαρμοστεί άμεσα το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης στα 65. Στο ίδιο πλαίσιο, θα προωθηθεί διάταξη βάσει της οποίας το ΕΚΑΣ θα χορηγείται, πλέον, μόνο σε όσους έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας.

Επίσης, τα εφάπαξ θα περικοπούν από 2% έως 52% και θα αναζητηθεί η επιστροφή ενός μέρους του ποσού -μέσω της επιβολής ειδικής εισφοράς επί των κύριων συντάξεών τους- σε όσους τα έλαβαν στο ακέραιο από το 2008 και μετά, δηλαδή από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, στην Ελλάδα. Στο νέο «πακέτο» μέτρων θα συμπεριληφθούν ρυθμίσεις για την ορθή χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων με βάση –και– τεκμαρτά εισοδήματα, με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη να καταλήγουν στην καθιέρωση γραπτών τεστ πολλαπλής επιλογής για την αξιολόγηση του προσωπικού στο πλαίσιο της εφαρμογής του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο.

Συνολικά, τα επικρατέστερα από τα προτεινόμενα μέτρα τα οποία έχει στα χέρια του από την περασμένη Τρίτη ο -αρμόδιος να λάβει τις τελικές αποφάσεις, μαζί με τον πρωθυπουργό, μέχρι το τέλος του μήνα- υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχουν ως εξής:

2% – 3% έως 15% (ή και περισσότερο) μειώσεις στις κύριες – διασώζονται οι χαμηλές συντάξεις

Στο πλαίσιο της εξεύρεσης των δικαιότερων κοινωνικά μέτρων, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης κατόρθωσε να βρει τα ανάλογα, ισοδύναμα μέτρα και να περισώσει τελικά από τις επερχόμενες, προοδευτικές μειώσεις στο σύνολο των κύριων συντάξεων τις πιο χαμηλές, δηλαδή τα ποσά τα οποία αποδίδονται στους οικονομικά ασθενέστερους.

Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι μειώσεις δεν θα ξεκινούν από ποσά κύριων συντάξεων τα οποία αρχίζουν από τα 700 ευρώ το μήνα, μικτά, αλλά από τα 900 ή –στο ακόμη πιο αισιόδοξο σενάριο– από τα 1.000 ευρώ το μήνα, μικτά. Για τον καθορισμό των εισοδημάτων του κάθε συνταξιούχου και κατ’ επέκταση για την αντίστοιχη μείωση που θα υποστεί θα λαμβάνονται, όπως επισημαίνουν κύκλοι το

Keywords
Τυχαία Θέματα