Στα πρόθυρα … Μνημονίου και η Ισπανία

 Τρόμο πάνω από την Ευρώπη και τις διεθνείς αγορές προκαλεί η διολίσθηση της Ισπανίας προς «ελληνο-πορτογαλικές καταστάσεις», που μπορεί να καταστήσουν αναγκαία την εκταμίευση ενός (απαγορευτικού) πακέτου-μαμούθ 500 δισ. ευρώ για τη σωτηρία της τέταρτης οικονομίας της ευρωζώνης.

Μολονότι ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί, απέκλεισαν χθες το ενδεχόμενο να χρειαστούν η Ισπανία και οι τράπεζές της πακέτο βοήθειας, όπως οι χώρες του Μνημονίου (Ελλάδα,

Πορτογαλία, Ιρλανδία), τα πράγματα χειροτερεύουν από τη μια μέρα στην άλλη.

«Αυτές τις μέρες διακυβεύεται το μέλλον της χώρας μας», δήλωσε σε δραματικούς τόνους στη Γερουσία ο πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ομολογώντας ότι «οι αγορές μπορεί και να αποφασίσουν να μη μας δανείσουν». Απευθυνόμενος χθες σε βουλευτές του Λαϊκού Κόμματος, ο Ραχόι επιτέθηκε προσωπικά στον Ιταλό ομόλογό του Μάριο Μόντι για τη νυχτερινή δήλωση που έκανε εν πτήσει από το Κάιρο, ότι «η Ιταλία πληρώνει την επιστροφή της ισπανικής κρίσης».

«Τέτοιες δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών περιπλέκουν την ήδη τεταμένη κατάσταση στην ευρωζώνη και τις αγορές», σχολίασε ο Ραχόι, βάζοντας ακόμη στο στόχαστρο τον Νικολά Σαρκοζί και τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Τα επιτόκια των 10ετών ισπανικών ομολόγων άγγιξαν χθες το 6%, ενώ η νευρικότητα προκάλεσε διπλασιασμό των 12μηνων ιταλικών ομολόγων από 1,4% σε 2,8%. Πολύ χαμηλή ζήτηση καταγράφηκε και στα 10ετή γερμανικά ομόλογα, η μέση απόδοση των οποίων διαμορφώθηκε σε ιστορικό χαμηλό 1,77%.

Γι’ αυτό Ευρωπαίοι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες προσπάθησαν να υψώσουν τείχος προστατευτικών δηλώσεων γύρω από την Ισπανία. Εκτός από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, που εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα μέτρα λιτότητας της ισπανικής κυβέρνησης, οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας επέκριναν τις αγορές για την «αδικαιολόγητα αυστηρή στάση» τους. «Δεν δείχνουν να λαμβάνουν υπόψη τους τις ελπιδοφόρες προσπάθειες μεταρρύθμισης που καταβάλλει η ισπανική κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, ενώ στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε η Γαλλίδα υπουργός Προϋπολογισμού, Βαλερί Πεκρές.

«Αδικαιολόγητη» χαρακτήρισε τη συμπεριφορά των αγορών και το μέλος της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, αφήνοντας ανοιχτή τη στήριξη της ισπανικής οικονομίας με αγορά ομολόγων.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος του μεγαλύτερου επενδυτικού fund της Ιαπωνίας, Mitsubishi UFJ, που διαχειρίζεται κεφάλαια 73 δισ. δολαρίων, διέβλεψε κίνδυνο υποβάθμισης της ισπανικής οικονομίας, αλλά και 30% πιθανότητες να χρειαστεί αναδιάρθρωση του χρέους της, όπως η Ελλάδα! Να σημειωθεί ότι ο ισπανικός πυρετός εκτόξευσε τις προβλέψεις για την τιμή του χρυσού στα 2.000 δολάρια η ουγγιά ως το τέλος του χρόνου.

Στο μεταξύ ο Ραχόι παίζει τα ρέστα του με το αυριανό πακέτο μέτρων καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, που αποσκοπεί στην εξοικονόμηση άλλων 8,2 δισ. εντός του έτους. Η έκκλησή του προς τους Σοσιαλιστές και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης για «κοινή εθνική στάση» έδειξε

Keywords
Τυχαία Θέματα