Στην δημοσιότητα η επιστολή Σαμαρά προς Γκρούεφσκι

Νέα “πόρτα” και συστάσεις στον Γκρούεφσκι από Σαμαρά

(Ανανεωμένο) Απαντητική επιστολή προς τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, απέστειλε ο πρόεδρος της ΝΔ.Αντώνης Σαμαράς.

Σε αυτήν αναφέρει ότι, λόγω των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών για το ζήτημα της ονομασίας,

δεν πιστεύει ότι μία μεταξύ τους συνάντηση θα ήταν, επί του παρόντος, χρήσιμη.

Ο κ. Σαμαράς, στην επιστολή του αυτή, η οποία δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα από τη ΝΔ, προσθέτει: «Ο πιο συνετός τρόπος να συνεχίσουμε θα ήταν, αυτή τη στιγμή, να ενθαρρύνουμε περαιτέρω την υπάρχουσα διαδικασία των επίσημων διαπραγματεύσεων, που περιγράφονται από την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα του ονόματος το συντομότερο δυνατό. Μία εξέλιξη, η οποία, είμαι σίγουρος ότι και εσείς συμφωνείτε, θα είχε θετικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή μας».

«Είμαι υποχρεωμένος, ωστόσο, να σημειώσω ότι οι συστηματικές πράξεις της κυβέρνησής σας και των αξιωματούχων της ΠΓΔΜ, θέτουν εμπόδια στην ως άνω αναφερθείσα διαδικασία. Έτσι, θα σας προέτρεπα ιδιαίτερα να υιοθετήσετε μια θετική προσέγγιση προς αυτό το σημαντικό ζήτημα, με το οποίο βρίσκονται αντιμέτωπες οι δύο κυβερνήσεις μας και το οποίο έχουμε συμφωνήσει να επιλύσουμε» καταλήγει ο αρχηγός της ΝΔ.

Ο κ. Γκρούεφσκι είχε αποστείλει επιστολή προς τον κ. Σαμαρά στις 16 Δεκεμβρίου, με την οποία τον προσκαλούσε σε συνάντηση το συντομότερο δυνατό, σε χρόνο και τόπο που θα επέλεγε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Η επιστολή

Εξοχότατε,

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας. Λόγω των υφιστάμενων διαπραγματεύσεων μεταξύ των δυο Κυβερνήσεών μας, δεν πιστεύω ότι μια τέτοια συνάντηση θα ήταν για την ώρα επιβοηθητική. Ο πιο συνετός τρόπος να προχωρήσουμε, επομένως, θα ήταν να ενθαρρύνουμε περισσότερο την υπάρχουσα διαδικασία επίσημων συνομιλιών, που περιγράφονται στην Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, ώστε να λυθεί το θέμα της ονομασίας το συντομότερο δυνατό: μια εξέλιξη η οποία, είμαι σίγουρος ότι συμφωνείτε, θα είχε θετικές επιπτώσεις στην ευρύτερη  περιοχή μας.

Είμαι, όμως, υποχρεωμένος να τονίσω ότι οι συστηματικές πράξεις της Κυβέρνησής σας και Αξιωματούχων της FYROM, θέτουν εμπόδια στην προαναφερόμενη συμφωνία.  Εντόνως, επομένως, σας παροτρύνω να υιοθετήσετε μια θετική προσέγγιση σε αυτό το σημαντικό θέμα, το οποίο αντιμετωπίζουν οι δυο Κυβερνήσεις μας και έχουν συμφωνήσει να επιλύσουν.

Ειλικρινά,

Your Excellency,

Thank you for your letter sent on December 17th 2011.  Due to the ongoing negotiations between our two Governments, I do not believe that such a meeting would presently be advantageous.  The most prudent way to proceed would be, at the moment, to further encourage the existing procedure of official talks described by the 1995 Interim Accord in order to solve the name issue as soon as possible; a development which, I am certain you also agree, would have positive consequences to our greater region.

I am obliged, th

Keywords
Τυχαία Θέματα