Στο επιτόκιο επικεντρώνονται οι διαπραγματεύσεις για το PSI

Σχεδόν μία εβδομάδα μετά από το ναυάγιο των προηγούμενων διαπραγματεύσεων, οι δύο πλευρές παραμένουν ακόμη “κολλημένες” για το ύψος του επιτοκίου που θα συνοδεύει τα νέα ομόλογα.

Κατά τις χθεσινές διαπραγματεύσεις, η Αθήνα και οι διεθνείς δανειστές της πρότειναν ένα επιτόκιο ελάχιστα πάνω από το 3.5%. Όμως οι ομολογιούχοι  απέρριψαν την πρόταση, καθώς το θεώρησαν πολύ χαμηλό και αντιπρότειναν ένα επιτόκιο που να είναι τουλάχιστον 4%,  όπως ανέφερε πηγή

του Reuters.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ο Νταλλάρα και το ΙIF, προτείνουν το επιτόκιο να ξεκινήσει λίγο κάτω από το 4% και να αυξάνεται κάθε δύο χρόνια.

Η ελληνική πλευρά αντιπροτείνει το επιτόκιο να κυμαίνεται μεταξύ 3.6%-3.7% και να αυξάνει προοδευτικά, ανάλογα με την ανάπτυξη της χώρας.

Ο Νταλάρα θα διαβιβάσει την ελληνική πρόταση στις τράπεζες και θα απαντήσει το απόγευμα στη νέα συνάντησή του με τον κ. Παπαδήμο

Οι δύο πλευρές θα πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία μέσα στις επόμενες ημέρες για να ανοίξουν τον δρόμο που θα οδηγήσει την Ελλάδα στην λήψη του νέου πακέτου βοήθειας. Το διακύβευμα είναι μεγάλο, καθώς η Ελλάδα κινδυνεύει με χρεοκοπία όταν θα της ζητηθεί να πληρώσει ομόλογα ύψους 14.5 δισ.  ευρώ, τα οποία λήγουν τον Μάρτιο.

Ακόμη και αν επιτευχθεί μία συμφωνία, η γραφειοκρατική διαδικασία θα κρατήσει αρκετές εβδομάδες και οι επίσημοι δανειστές της Ελλάδας – η ΕΕ και το ΔΝΤ- έχουν καταστήσει σαφές πως για να δοθεί το νέο πακέτο βοήθειας ύψους 130 δισ. ευρώ, θα πρέπει να έχουν λήξει όλες οι εργασίες για το psi.

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κ. Παπαδήμου με τον κ. Σαμαρά και θα ακολουθήσει το απόγευμα σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει νέα συνάντηση του κ. Παπαδήμου με τον εκπρόσωπο των τραπεζιτών Τσαρλς Νταλάρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα