«Στροφή» από Γερμανία και Ολλανδία για τη βοήθεια στην Ελλάδα

Ο αρχηγός του SPD, Πέερ Στάινμπρουκ, δεν δικαιούται πια να κατηγορεί την κυβέρνησή του ότι «δεν λέει στους ψηφοφόρους την αλήθεια για την Ελλάδα». Σιγά σιγά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλάζει στάση και προϊδεάζει την κοινή γνώμη της Γερμανίας για περισσότερη οικονομική ενίσχυση προς τη χώρα μας, μολονότι ο λαϊκός Τύπος που στηρίζει την Ανγκελα Μέρκελ (κατά βάση η μεγάλης κυκλοφορίας «Bild») δεν κρύβει τη δυσφορία

του.

Σε επιστολή του προς τα μέλη της Μπούντεσταγκ (αναμένεται σήμερα να ψηφίσουν την απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα με ελάχιστες διαρροές, όχι πάνω από 40, όπως έδειξαν οι χθεσινές εικονικές ψηφοφορίες στις κοινοβουλευτικές ομάδες) ο κ. Σόιμπλε τονίζει πως οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης ίσως δώσουν επιπλέον χρηματοδότηση στην Αθήνα μέσω διαρθρωτικών κεφαλαίων της Ε.Ε. και νέας μείωσης του επιτοκίου. Υπό τον όρο, φυσικά, η χώρα μας να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.

Σύμφωνα με τον Σόιμπλε, τα κέρδη που θα αποποιηθεί η Γερμανία από τη μελλοντική συμμετοχή στα ελληνικά ομόλογα υπολογίζονται σε 2,74 δισ. ευρώ και τα ετήσια διαφυγόντα κέρδη από τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού σε 130 δισ. Εξάλλου ο Γερμανός υπ. Οικ. ανέφερε στην επιστολή του πως οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να μειώσουν κατά 3,7 δισ.  τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας ως το 2014, μετακυλώντας (roll over) τα ελληνικά ομόλογα στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια.

Στη γραμμή Σόιμπλε τείνουν να στοιχηθούν όμως και άλλες χώρες του σκληρού ευρωπυρήνα. Κάνοντας στροφή 180 μοιρών σε σχέση με τις δηλώσεις του στις 4 Nοεμβρίου, ότι «θα μπλοκάρει ένα τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα» και «δεν θα ήταν καταστροφή μια συρρίκνωση της ευρωζώνης», ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε , δήλωσε κι αυτός ότι η Ελλάδα ίσως χρειαστεί περισσότερη βοήθεια σε δύο χρόνια για να μείνει στο ευρώ.

Η ολλανδική αλλαγή αποτυπώθηκε καλύτερα στις δηλώσεις του νέου υπουργού Οικονομικών, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος αφενός δήλωσε αισιόδοξος για την ανάκαμψη της Ελλάδας κι αφετέρου τόνισε πως η χώρα του θα επωμιστεί αδιαμαρτύρητα «για λόγους αλληλεγγύης» το ετήσιο κόστος 70 εκατ. ευρώ της ελάφρυνσης για τα 14 επόμενα χρόνια. Κύκλοι του ισπανικού υπουργείου Οικονομικών υπολόγισαν το κόστος για τη Μαδρίτη σε 1,7 δισ. ευρώ ως το 2020, ενώ η «L’ Εcho» εκτιμά πως το Βέλγιο θα χάσει 90 εκατ. τον επόμενο χρόνο από τη μείωση επιτοκίων.

Πάντως ο οίκος Moody’s επισήμανε πως το χρέος της Ελλάδας δεν γίνεται βιώσιμο χωρίς μεγάλο κούρεμα του επίσημου τομέα, κάτι που αποκλείστηκε ρητά από τον Ολλανδό πρωθυπουργό.

Νταλάρα: «Σπουδαίο βήμα προς τα εμπρός»

Εντυπωσιασμένος από την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα υπό την ηγεσία του Α. Σαμαρά, δήλωσε ο πρόεδρος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, σε συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» της Βοστόνης. Ο κ. Νταλάρα χαρακτήρισε «σπουδαίο βήμα προς τα εμπρός» τη συμφωνία του Eurogroup, μολονότι , όπως είπε, έχει και κάποια σκοτεινά σημεία σχετικά με την επαναγορά χρέους.

Στην ίδια συνέντευξη, ο επικε

Keywords
Τυχαία Θέματα