«Στροφή» στην ευρωζώνη, ελπίδες στην Ελλάδα

Η πολιτική βούληση των ηγετών της ευρωζώνης και κυρίως της καγκελαρίου Μέρκελ, για συνολική διευθέτηση των προβλημάτων, που επιβεβαιώνεται συνεχώς τις τελευταίες μέρες, δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για θετικές εξελίξεις και σε σχέση με τη χώρα μας στη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στις 18 και τις 19 Οκτωβρίου. Ανησυχίες των εταίρων για το κατά πόσο η κυβέρνηση θα μπορέσει να αντέξει τις πιέσεις από το εσωτερικό.

Την εβδομάδα που πέρασε οι θετικές εξελίξεις για την ευρωζώνη ήταν πολλές και ήρθαν να προστεθούν στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), στις αρχές του μήνα, ότι αποφάσισε να αγοράζει ομόλογα χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα στη δευτερογενή αγορά. Στόχος η μείωση των υπερβολικά υψηλών ιταλικών και ισπανικών επιτοκίων. Η απόφαση αυτή δεν έφερε μείωση των επιτοκίων μόνο στην Ιταλία και την Ισπανία, αλλά και στους άλλους «αδύναμους κρίκους» που δεν βγαίνουν σήμερα στις αγορές, όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

Κατ’ αρχάς, η απόφασή του συνταγματικού δικαστηρίου της Καρσλρούης, με την οποία έδωσε το «πράσινο φως» στη γερμανική Βουλή να επικυρώσει τη συνθήκη για τη σύσταση και τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), διέλυσε όλες τις ανησυχίες που υπήρχαν σχετικά με το ενδεχόμενο να θέσουν οι δικαστές αυστηρούς όρους στη γερμανική συμμετοχή. Χωρίς τη Γερμανία που συνεισφέρει το 27% των πόρων του ΕΜΣ, δηλαδή 190 δισ. ευρώ, το Ταμείο Διάσωσης της ευρωζώνης δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα.

Ο ΕΜΣ θεωρείται απαραίτητος για τη συμπλήρωση οικονομικής διακυβέρνησης, διότι με τα 700 δισ. ευρώ που θα διαθέτει συνολικά μαζί με το προσωρινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), θα μπορεί να επεμβαίνει για τη διάσωση χωρών, καθώς και για την κάλυψη ανακεφαλαιοποιήσεων τραπεζών, οι οποίες μέχρι τώρα επιβάρυναν το δημόσιο χρέος των χωρών-μελών.

Την ίδια μέρα, η Κομισιόν, με τις προτάσεις που παρουσίασε για τη σύσταση την 1η Ιανουαρίου 2013 ενός Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ) τραπεζών, υπό την αιγίδα της ΕΚΤ, έθεσε τις βάσεις για την τραπεζική ενοποίηση, που είχε τεθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες ως προϋπόθεση για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών από τον ΕΜΣ.

Βασικός στόχος των προτάσεων της Κομισιόν είναι η αποφυγή στο μέλλον προβλημάτων, όπως αυτά που αντιμετωπίζει σήμερα ο τραπεζικός τομέας σε πολλά κράτη-μέλη, και κυρίως να μην επιβαρύνεται πλέον ο Ευρωπαίος φορολογούμενος για τη διάσωση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Το βασικό στοιχείο της πρότασης είναι ένας κανονισμός με τον οποίο ανατίθενται στην ΕΚΤ διευρυμένες εξουσίες για την εποπτεία των περίπου 6.000 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην ευρωζώνη. Την ΕΚΤ θα επικουρεί η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν βαν Ρομπέι, άφησε σαφέστατα να εννοηθεί ότι στο πλαίσιο του οδικού χάρτη για τη μεγαλύτερη οικονομική και δημοσιονομική ενοποίηση της ευρωζώνης, που θα υποβάλει τον Οκτώβριο στους Ευρωπαίους ηγέτες, θα εισηγείται την έκδοση ευρωομολόγου για την κοινή διαχείριση μέρο

Keywords
Τυχαία Θέματα