Συναγερμός από τον ΠΟΥ για τη διάδοση της πολιομυελίτιδας παγκοσμίως

21:12 5/5/2014 - Πηγή: Antinews

Συναγερμό για τη διεθνή δημόσια υγεία όσον αφορά στη διάδοση της πολιομυελίτιδας σήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας , εκτιμώντας ότι οι επιδημίες που έχουν ξεσπάσει σε Ασία, Αφρική και Μέση Ανατολή είναι «σπάνιο και εξαιρετικά σοβαρό γεγονός και χρειάζονται διεθνή συντονισμένη απάντηση». Ο ΠΟΥ καλεί τους πολίτες που προέρχονται από χώρες που έχουν πρόβλημα να φέρουν μαζί τους πιστοποιητικά εμβολιασμού και εκτιμά ότι το Πακιστάν, το Καμερούν και η Συρία «αποτελούν την μεγαλύτερη απειλή όσον αφορά στον ιό για το 2014».

Η πολιομυελίτιδα πλήττει παιδιά κάτω των πέντε ετών. Ο ιός μεταδίδεται

από μολυσμένο νερό ή φαγητό και πολλαπλασιάζεται στο έντερο. Στη συνέχεια εισέρχεται στο νευρικό σύστημα, προκαλώντας παράλυση σε μία ανά 200 περιπτώσεις και μπορεί να προκαλέσει και θάνατο μέσα σε λίγες ώρες.

Η ανακοίνωση γίνεται μετά την πραγματοποίηση, την περασμένη εβδομάδα, έκτακτης συνόδου για την ασθένεια στην Γενεύη υπό την αιγίδα του ΠΟΥ όπου διαπιστώθηκε ότι πλέον η εξάπλωση του ιού λαμβάνει εξαιρετικά επικίνδυνες διαστάσεις και ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα θα φτάσουμε στο σημείο να μεταδίδεται εκτός ελέγχου μια ασθένεια που μπορεί πολύ εύκολα ν’ αντιμετωπιστεί δια μέσου έγκαιρου εμβολιασμού. Στην ιστορία του ο ΠΟΥ έχει «χτυπήσει» καμπανάκι συναγερμού για ασθένεια που απειλεί, κατά την γνώμη του, την υφήλιο μόνο άλλη μια φορά: το 2009 κατά την εμφάνιση και εξάπλωση της γρίπης των πτηνών.

Η πολιομυελίτιδα είναι ενδημική μόνο σε τρεις χώρες: στο Πακιστάν, στο Αφγανιστάν και στην Νιγηρία. Οι επιθέσεις ακραίων ισλαμιστών όμως κατά των συνεργείων των ανθρωπιστικών οργανώσεων και του ΠΟΥ που πραγματοποιούσαν τους εμβολιασμούς, οδήγησαν στη διακοπή ή στην καλύτερη περίπτωση στο σημαντικό περιορισμό των εμβολιασμών. Στη Συρία, η πολιομυελίτιδα εμφανίστηκε μετά από 14 χρόνια ολικής αντιμετώπισής της, με την έλευση ακραίων ισλαμιστών ενόπλων κυρίως από το Πακιστάν. Τώρα, δε, με τα μαζικά προσφυγικά κύματα ελλοχεύει ο κίνδυνος διάδοσης της ασθένειας ανεξέλεγκτα και στις γειτονικές αραβικές χώρες.

http://www.bbc.com/news/world-27284389

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα