Συνάντηση Μέρκελ-Πούτιν εν όψει

Δύο χρόνια χωρίζουν τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον πρώην πρόεδρο της KGB που μιλά άψογα γερμανικά, από την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Ο πρώτος πέρασε πέντε χρόνια στη Δρέσδη της Ανατολικής Γερμανίας στα χρόνια του λυκόφωτος. Η δεύτερη, η οποία παρεμπιπτόντως μιλά ρώσικα, μεγάλωσε ως γνωστόν στο Ανατολικό Βερολίνο. Οι δυο τους έχουν πολλά κοινά.

Παρόλα αυτά, ποτέ δεν είχαν μια ιδιαίτερα στενή σχέση. Την επόμενη Παρασκευή η Μέρκελ

θα πραγματοποιήσει την πρώτη της επίσκεψη στη Ρωσία από τότε που ο Πούτιν ανέλαβε για τρίτη φορά καθήκοντα προέδρου τον περασμένο Μάιο, σε μια προσπάθεια προσέγγισης με τη Μόσχα, τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο. Την ίδια ώρα, εντείνονται οι πιέσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας για μια σκληρότερη στάση απέναντι στη Μόσχα.

Εν όψει των ρωσογερμανικών διαβουλεύσεων της 16ης Νοεμβρίου και του κοινωνικού φόρουμ στο οποίο θα συμμετάσχουν Μέρκελ και Πούτιν, βουλευτές του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού ζήτησαν από τη Μέρκελ να πιέσει τη Μόσχα σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Ρωσία, να κάνει έκκληση για περισσότερη δημοκρατία και για σεβασμό των δικαιωμάτων των ακτιβιστών, όπως των φυλακισμένων μελών του πανκ συγκροτήματος «Pussy Riot».

Τα θέματα αυτά θα έχουν σημαντική επίδραση στο εσωτερικό της Γερμανίας, εν όψει των εκλογών του 2013, καθώς το 41% των Γερμανών αντιμετωπίζουν τη Ρωσία ως μια μη δημοκρατική χώρα. Εκεί ζουν επίσης 200.000 ρώσοι πολίτες και 2,5 εκατομμύρια Γερμανοί οι οποίοι μετανάστευσαν από την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Όπως σχολιάζουν όμως και οι αναλυτές, «μπορεί να υπάρχουν διακυμάνσεις στις σχέσεις τους και τώρα να βρίσκονται σε χαμηλό σημείο, αλλά τα επιχειρηματικά συμφέροντα πάντα κερδίζουν». Η Γερμανία εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από τη Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου και, παρά τις επικρίσεις της πρώτης για τις επιδόσεις της τελευταίας σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές ενισχύθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ενώ η Γερμανία ήταν η πρώτη χώρα την οποία επισκέφθηκε ο Πούτιν μετά την ανάληψη της προεδρίας.

reuters.com

Πυθία 

Keywords
Τυχαία Θέματα