Συρρίκνωση παντού


Σαν να μην έφτανε η παγκόσμια κρίση που συρρικνώνει τις οικονομίες, έχουμε τώρα και συρρίκνωση των … ζωντανών οργανισμών.

Τα φυτά, οι πολικές αρκούδες, ακόμη και οι άνθρωποι θα μειωθούν σε μέγεθος και σε όγκο εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της παγκόσμιας υπερθέρμανσης.

Αυτό ισχυρίζονται κάποιοι επιστήμονες, οι οποίοι πιστεύουν πως το θερμότερο και ξηρότερο κλίμα οδηγεί τα έμβια όντα σε συρρίκνωση, κάτι που οδηγεί και στη μείωση της τροφής για τα μεγαλύτερα σε μέγεθος ζώα, που βρίσκονται ψηλά στην τροφική αλυσίδα.

Όπως λένε

οι επιστήμονες, οι επιπτώσεις μιας τέτοιας συρρίκνωσης δεν είναι ακόμη κατανοητές, αλλά θα μπορούσαν να αποβούν κρίσιμες για την πανίδα, την χλωρίδα, αλλά και τους ανθρώπους.

Ήδη, αυτόν τον αιώνα, έχουν μειωθεί σε μέγεθος οι βάτραχοι, οι χελώνες, και κάποια είδη ελαφιών.

Στο παρελθόν, πριν από 55 εκατ. χρόνια, τα σπονδυλωτά μειώθηκαν κατά 75% σε μέγεθος.

Όσον αφορά στους ανθρώπους, το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο, αφού οι μερίδες τροφής θα μειωθούν, και άρα θα είμαστε πιο ευάλωτοι στις ασθένειες.

Κάποια άλλα είδη θα κινδυνέψουν πολύ περισσότερο.

Με την θερμοκρασία να υπολογίζεται πως θα ανέβει ραγδαία (έως και 7 βαθμούς κελσίου ως το 2100), πολλοί οργανισμοί δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και να προσαρμοστούν κατάλληλα.

The Telegraph

http://www.telegraph.co.uk/earth/environment/climatechange/8830023/Animals-shrinking-due-to-climate-change.html

S.A.

Keywords
Τυχαία Θέματα