“Τείχος προστασίας” 800 δισ. ευρώ στην Ευρωζώνη, αποφάνθηκε το Eurogroup

Οι υπουργοί Οικονομικών της Eυρωζώνης συμφώνησαν σήμερα στην Κοπεγχάγη την ενίσχυση στα 800 δισεκατομμύρια των πόρων του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης κατά της κρίσης χρέους, ανακοίνωσε η αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί “σε 1.000 δισεκατομμύρια δολάρια”, διευκρίνισε η Aυστριακή υπουργός στους δημοσιογράφους.

Το ποσόν προκύπτει από την πρόσθεση των 500 δισεκατομμυρίων ευρώ του μελλοντικού Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας , με την πρόσθεση των διμερών δανείων προς την Ελλάδα και των πόρων που αποδεσμεύθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τη στήριξη χωρών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες, δήλωσε η Μαρία Φέκτερ.

Το συνολικό πακέτο περιλαμβάνει μεγάλο μέρος των πόρων που έχουν ήδη δαπανηθεί ή για τους οποίους έχουν δοθεί δεσμεύσεις.

Το ποσόν των 800 δισεκατομμυρίων ευρώ αναφέρθηκε χθες το βράδυ από τον υπουργό οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης θα συνυπάρχουν μέχρι τα μέσα 2013, διευκρίνισε η Μαρία Φέκτερ.


Κρ. Λαγκάρντ: Το τείχος προστασίας της Ευρωζώνης βοηθάει το ΔΝΤ να βρει επιπρόσθετους πόρους

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε σήμερα την απόφαση της Ευρωζώνης να ενισχύσει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, σημειώνοντας ότι αυτό θα βοηθήσει το ΔΝΤ να βρει επιπρόσθετους πόρους.

“Ο συνδυασμός του ΕΜΣ (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) και του ΕΤΧΣ (Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), επιπλέον των άλλων πρόσφατων προσπαθειών της Ευρώπης, θα ενισχύσει το ευρωπαϊκό τείχος ασφαλείας και θα υποστηρίξει τις προσπάθεις του ΔΝΤ για να αυξήσει τους διαθέσιμους πόρους του προς όφελος όλων των μελών μας”, σημειώνει η Λαγκάρντ σε ανακοίνωσή της.

“Χαιρετίζω την απόφαση των υπουργών της ευρωζώνης να ενισχύσουν το ευρωπαϊκό τείχος ασφαλείας”, σημειώνει η Λαγκάρντ στην ανακοίνωση που εξέδωσε έπειτα από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup στην Κοπεγχάγη.

“Το ΔΝΤ υπογραμμίζει εδώ και καιρό ότι η βελτίωση των ευρωπαϊκών και των παγκόσμιων τειχών ασφαλείας, επιπλέον της δημιουργίας σταθερών πλαισίων οικονομικής πολιτικής, έχει ουσιαστική σημασία για να δοθεί τέλος στην κρίση και να επιτύχουμε μια διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα”, καταλήγει.

To Eurogroup αποφάσισε σήμερα το “τείχος προστασίας” της ευρωζώνης απέναντι στην κρίση χρέους να ανέλθει σε 800 δισεκατομμύρια ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα