Τελειώνει το θρίλερ με τα εργασιακά

Σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο για τις ρυθμίσεις που θα αποδεχτεί η Τρόικα στα εργασιακά, καθώς οι τελευταίες (χθεσινοβραδινές) πληροφορίες ήθελαν τους δανειστές να επανεξετάζουν την πρόταση του υπουργείου Εργασίας για το ύψος των αποζημιώσεων.

Το χάσμα

Η απόσταση που χωρίζει τις δυο πλευρές έχει να κάνει με τα εξής δύο σημεία;

1. Το πλαφόν των 2.000 ευρώ που προτείνει το υπουργείο ως αποζημίωση για κάθε έτος υπηρεσίας μετά το 16ο είναι σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με αυτό που πρότειναν

οι δανειστές (σ.σ.: αναλογική αποζημίωση μέχρι το 6πλάσιο των 586 ευρώ, δηλαδή μέχρι 3.516 ευρώ από το 17ο ως το 28ο έτος εργασίας).

2. Τα χρόνια υπηρεσίας πάνω στα οποία θα προστίθεται αυτή η σταθερή αποζημίωση. Το υπουργείο υπολογίζει ότι για τα 12 χρόνια από το 17ο ως το 28ο ένας εργαζόμενος να παίρνει 12 μισθούς με ανώτατο πλαφόν τα 2.000 ευρώ (δηλαδή 24.000 ευρώ πλέον των 12 μισθών που δικαιούται ως το 16ο έτος), ενώ η Τρόικα εξετάζει στην περίπτωση που υιοθετήσει την πρόταση του υπουργείου, να μειώσει τους 12 επιπλέον μισθούς σε 6, δηλαδή το «πριμ απόλυσης» μετά τα 16ο έτος να μην ξεπερνά τα 12.000 ευρώ.

Η… γέφυρα

Η χρυσή τομή -όπως ανέφερε στον «Ε.Τ.» στέλεχος του υπουργείου- μπορεί να βρεθεί με μια ενδιάμεση λύση, ώστε να γεφυρωθούν οι όποιες διαφορές και να κλείσει το εργασιακό πακέτο. Τα εναλλακτικά σενάρια που βρίσκονται επί τάπητος, προβλέπουν τη μείωση του πλαφόν στα 1.500 ευρώ, αλλά με διατήρηση του μέγιστου της αποζημίωσης, ήτοι για 12 αντί για 6 έτη που φαίνεται να επιμένει η Τρόικα.

Πηγές του υπουργείου σημείωναν χθες ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε «καλό σημείο», αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα ανοιχτά ζητήματα είναι στο σκέλος των αποζημιώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.», εκείνο που έχει κλειδώσει είναι ότι η νέα ρύθμιση θα αναφέρεται σε «δικαιώματα αποζημίωσης» που έχουν θεμελιωθεί μέχρι τις 14/2/2012 (ημερομηνία ψήφισης του δεύτερου Μνημονίου).

Αυτά τα «δικαιώματα» μένουν παγωμένα, που σημαίνει ότι:

Α) Τα μέχρι 16 έτη χρόνια υπηρεσίας αποζημιώνονται με 1-12 μισθούς. Αν στο μέλλον οι αποδοχές του είναι μικρότερες, τότε θα ληφθούν υπόψη οι μειωμένες αποδοχές και όχι αυτές της 14/2/2012.

Β) Για προϋπηρεσία από το 17ο έτος ως το 28ο (και άνω) θα καταβάλλεται ένας μισθός κατ’ έτος, αλλά με πλαφόν είτε τα 2.000 ευρώ (που προτείνει το υπουργείο), είτε πιο κάτω που ζητά η Τρόικα.

Κώστας Κατίκος, στον Ελεύθερο Τύπο

Keywords
Τυχαία Θέματα