Τέσσερα σενάρια για την Ελλάδα μετά την εμπλοκή στο “κούρεμα”

H εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» του δημόσιου χρέους φέρνει την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού, καθώς, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία έστω και την τελευταία στιγμή, η χρεοκοπία θα βρεθεί επί θύραις.

Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους έχει καταστεί αδύνατη μέχρι στιγμής η επίτευξη συμφωνίας είναι αφενός ότι οι ιδιώτες δανειστές ζητούν υψηλό επιτόκιο -τουλάχιστον 5% (4,75%-5% σε ορίζοντα

30ετίας) για να μετριάσουν τις απώλειες από το «κούρεμα», ενώ η ελληνική πλευρά, καθ’ υπόδειξιν της Γερμανίας, επιμένει σε επιτόκιο κάτω του 4% προκειμένου το όλο πακέτο να έχει νόημα.

Αφετέρου, πρόβλημα συνιστά η χαμηλή συμμετοχή στο PSI, κυρίως από hedge funds, η οποία και θα κρίνει αν καταστεί εφικτό να παραμείνει η όλη διαδικασία εθελοντική ή όχι και αν προκύψει ακόμα και μετά την αναδιάρθρωση χρέους χρηματοδοτικό κενό, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με επιπλέον χρηματοδότηση από τους εταίρους της Ελλάδας. Κάτι τέτοιο μοιάζει, όμως, εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο, ιδίως μετά το μπαράζ υποβαθμίσεων που υπέστησαν 9 χώρες της ευρωζώνης το βράδυ της Παρασκευής από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s.

Οι υποβαθμίσεις αυτές καθιστούν ακόμα δυσκολότερα τα πράγματα για τη χώρα μας επειδή προκαλούν επίσης πίεση πιστοληπτικής υποβάθμισης στον προσωρινό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και στο μελλοντικό μόνιμο μηχανισμό (ESM). «Αχρηστεύεται» έτσι το «μπαζούκα» της Ε.Ε. εναντίον των αγορών. Αν οι «μπλόφες» έχουν ήδη εξελιχθεί σε πόλεμο, τότε τα χειρότερα για την Ευρώπη είναι μπροστά.

Πρόσθετη προϋπόθεση για να γίνει πράξη το πλαίσιο της 27ης Οκτωβρίου αποτελεί η (σχεδόν) καθολική εθελοντική συμμετοχή των ομολογιούχων, ώστε τα 206 δισ. ευρώ χρέους που κατέχουν να περιοριστούν στα 103 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τέτοιο ενδεχόμενο δεν φάνηκε στον ορίζοντα τις τελευταίες ημέρες, δεδομένου ότι τα hedge funds συνέχισαν τα προσφιλή τους κερδοσκοπικά παιχνίδια και οι κάτοχοι ομολόγων συνολικής αξίας 14,5 δισ. ευρώ που λήγουν στις 20 Μαρτίου έχουν κάθε λόγο να χρονοτριβούν, προσδοκώντας ότι θα εξοφληθούν στο άρτιο.

Τέσσερα σενάρια  για την  επόμενη  μέρα

Τα σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι από δω και πέρα είναι τέσσερα, όπως επισήμανε και η γερμανική εφημερίδα «Die Welt».

Οι δανειστές καλύπτουν το χρηματοδοτικό κενό

Ευρωπαίοι και ΔΝΤ ομολογούν πλέον ανοιχτά ότι θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα για την Ελλάδα. Αξιωματούχοι της Τρόικας, μέσω διαρροών, έχουν προσδιορίσει τη «μαύρη τρύπα» στα 15 δισ. ευρώ τουλάχιστον. Μπροστά στον κίνδυνο ελληνικής χρεοκοπίας, οι εταίροι μας πιθανόν να υποχρεωθούν να βάλουν εκ νέου το χέρι στην τσέπη.

Η εμπλοκή με τους ιδιώτες επενδυτές ξεπερνιέται και το «κούρεμα» ολοκληρώνεται

Η άρνηση της Ελλάδας να δεχθεί τις αυξημένες απαιτήσεις των πιστωτών, σε συνεννόηση με το Βερολίνο, υπονοεί το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, εξέλιξη που θα οδηγήσει του ομολογιούχους σε πολύ μεγαλύτερες απώλειες απ’ ό,τι αν δεχθούν ένα συμβ

Keywords
Τυχαία Θέματα