Θα καταφέρει να γίνει νέος Ατατούρκ ο Ερντογάν;

Του Νικόλαου Ταμουρίδη*

Αδιαμφισβήτητα ο ηγέτης της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί ένα διεθνές πολιτικό φαινόμενο που θα καταγραφεί στην ιστορία αυτού του πλανήτη. Ιδιαίτερα οι τελευταίες διεθνείς κινήσεις του, δηλαδή η «ουδέτερη» στάση στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, η ευθεία επίδειξη εχθρότητας προς το Ισραήλ, στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, η κλιμακούμενη πολεμική ρητορική του και η συνεχής απειλή χρήσης βίας και πολέμου προβληματίζουν σημαντικά εμάς τους Έλληνες, όλους τους λοιπούς γείτονες της Τουρκίας, τους Ευρωπαίους, τους Αμερικανούς, καθώς και τη λοιπή διεθνή

κοινότητα.

Σήμερα ο Ερντογάν, ο ιδιότυπος αυτός «δικτάτορας» των Τούρκων, δεν μπορεί να ζήσει υπό τη σκιά του Κεμάλ και επιθυμεί να τον ξεπεράσει σε δόξα και να γίνει ο νέος «Ατατούρκ», δηλαδή «πατέρας των Τούρκων»! Έτσι, ακολουθεί αντίθετη από εκείνον πορεία σχεδόν σε όλους τους τομείς. Ήδη, βέβαια, τον έχει υπερβεί σε χρόνο διακυβέρνησης, αφού κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή επί 20 συναπτά έτη, ήτοι από το 2003 όταν έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν, βασιζόμενος στο «πιστεύω» των Τούρκων «Τürkiye büyük millet» (=«Μεγάλο έθνος η Τουρκία»), πυροδότησε το ιδεολογικό του όραμα «Büyük Orta Doğu» (=«Μεγάλη Μέση Ανατολή»), οδηγώντας την Τουρκία διά πυρός και σιδήρου πίσω στη σουλτανική παράδοση, θέλοντας να αναβιώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία και με το όνειρο ο ίδιος να γίνει χαλίφης!

Στο όραμα αυτό οφείλονται οι επεμβάσεις και η στρατιωτική παρουσία στις γειτονικές χώρες, Συρία, Ιράκ και Λιβύη, το δόγμα του «Αιώνα της Τουρκίας» με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, το δόγμα «Πέντε πατρίδες ένα έθνος», με στόχο την ένωση όλων των τουρκόφωνων κρατών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, η τελευταία πλήρης σύγκρουση με τη Δύση στο πλαίσιο υποστήριξης της Παλαιστίνης στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, η προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων σε όλες τις αραβικές χώρες, καθώς και το δόγμα «Γαλάζια Πατρίδα», με στόχο το Αιγαίο και την Ελλάδα.

Ο Ερντογάν στηρίζεται κυρίως στην ισχύ των ενόπλων δυνάμεών του, στη γεωπολιτική και τη γεωστρατηγική αξία της Τουρκίας και στην προσωπική διπλωματική ικανότητά του, παίζοντας έξυπνα το παιχνίδι μιας ευφυούς ουδετερότητας, δομώντας παράλληλα τον τουρκικό αναθεωρητισμό, σε συνδυασμό με την ώσμωση κεμαλισμού – ισλαμισμού, και προωθώντας τη χώρα του στο βάθρο αρχικά της περιφερειακής δύναμης, ως εφαλτήριο για την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με στόχο να καταστεί μεγάλη δύναμη στο παγκόσμιο σύστημα ισχύος! Τελικός σκοπός του είναι η δημιουργία της παγκόσμιας ισλαμικής αυτοκρατορίας!

Η γνώμη του γράφοντος είναι ότι ο Ερντογάν δεν θα πετύχει τον σκοπό του και η Τουρκία θα υποστεί περαιτέρω διαμελισμό, δικαιολογώντας την άποψη πολλών ότι η διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας συνεχίζεται.

Οψόμεθα…

*Αντ/γος (ε.α.) – Επίτιμος Α’ υπαρχηγός ΓΕΣ                                                 

The post Θα καταφέρει να γίνει νέος Ατατούρκ ο Ερντογάν; appeared first on antinews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα