Τι επιστροφές φόρου θα δοθούν για το γεωργικό πετρέλαιο

Σε δύο ισόποσες δόσεις θα επιστραφεί σε 500.000 αγρότες και κτηνοτρόφους η διαφορά του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το γεωργικό πετρέλαιο, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε προχθές στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Τα ποσά της πρώτης δόσης, συνολικού ποσού 80 εκατ. ευρώ, είναι διαθέσιμα από σήμερα στους λογαριασμούς των δικαιούχων, σύμφωνα με τα όσα υποσχέθηκε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή.

Η καταβλητέα διαφορά ανέρχεται σε 0,391 ευρώ για κάθε λίτρο καταναλωθέντος γεωργικού πετρελαίου. Το συνολικό ποσό επιστροφής που θα εισπράξει κάθε δικαιούχος έχει προσδιοριστεί ήδη από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, με βάση συγκεκριμένα όρια ετήσιας κατανάλωσης πετρελαίου κινητήρων για γεωργική χρήση, τα οποία καθορίσθηκαν, για κάθε στρέμμα καλλιέργειας και για κάθε εκτρεφόμενο ζώο, από αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Τι δικαιούνται…

Οι ποσότητες καταναλωθέντος γεωργικού πετρελαίου, ανά στρέμμα καλλιέργειας και ανά εκτρεφόμενο ζώο, τις οποίες αναγνωρίζουν σε περίπου 500.000 αγρότες και κτηνοτρόφους οι υπηρεσίες των συναρμοδίων υπουργείων Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, αναγράφονται σε αναλυτικούς πίνακες που συνοδεύουν την εκδοθείσα κοινή υπουργική απόφαση και δημοσιεύονται παραπλεύρως. Σύμφωνα με τους πίνακες αυτούς:

Για κάθε στρέμμα καλλιεργηθέντος βαμβακιού, το ποσό του ΕΦΚ που θα επιστραφεί σε κάθε δικαιούχο παραγωγό ανέρχεται σε 11,73 ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει ως εξής: 30 λίτρα (η προσδιορισθείσα κατανάλωση πετρελαίου ανά στρέμμα) Χ 0,391 ευρώ (το καθορισθέν ποσό που πρέπει να επιστραφεί για κάθε καταναλωθέν λίτρο) =11,73 ευρώ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το συνολικό ποσό επιστροφής ΕΦΚ που θα καταβληθεί φέτος σε έναν παραγωγό βαμβακιού, ο οποίος διαθέτει 50 στρέμματα αυτού του είδους φυτικής παραγωγής, ανέρχεται σε 586,50 ευρώ (50 στρέμματα Χ 11,73 ευρώ/στρέμμα=586,50 ευρώ).

Για κάθε στρέμμα ελιάς ελαιοποιήσιμης το ποσό του ΕΦΚ που θα επιστραφεί σε κάθε δικαιούχο παραγωγό ανέρχεται σε 3,52 ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει ως εξής: 9 λίτρα (η προσδιορισθείσα κατανάλωση πετρελαίου ανά στρέμμα ελιάς ελαιοποίησιμης) Χ 0,391 ευρώ (το καθορισθέν ποσό που πρέπει να επιστραφεί για κάθε καταναλωθέν λίτρο) =3,519 ευρώ, που με τη στρογγυλοποίηση γίνεται 3,52 ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το συνολικό ποσό επιστροφής ΕΦΚ που θα καταβληθεί φέτος σε έναν παραγωγό ελιάς ελαιοποιήσιμης, ο οποίος διαθέτει 50 στρέμματα αυτού του είδους φυτικής παραγωγής, ανέρχεται σε 176 ευρώ (50 στρέμματα Χ 3,52ευρώ/στρέμμα = 176 ευρώ).

Με ανάλογο τρόπο – δηλαδή με πολλαπλασιασμό του αριθμού 0,391 επί τον αριθμό των λίτρων ανά στρέμμα ή ανά κεφαλή εκτρεφόμενου ζώου και εν συνεχεία επί τον αριθμό των στρεμμάτων ή των κεφαλών εκτρεφόμενων ζώων – μπορεί ο κάθε αγρότης και ο κάθε κτηνοτρόφος να υπολογίσει την επιστροφή ΕΦΚ που δικαιούται φέτος για κάθε καλλιέργεια και κάθε είδος εκτρεφόμενου ζώου που εκμεταλλεύεται.

Η απόφαση

Ο υπουργός Οι

Keywords
Τυχαία Θέματα