Τι σημαίνουν για την Ελλάδα οι εξελίξεις στην Ισπανία

Νέα δεδομένα για το ελληνικό πρόβλημα και το σενάριο επαναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης, δημιουργεί το σχέδιο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών.

Την ίδια στιγμή δηλαδή που αλλάζουν στάση οι ισχυροί της Ευρώπης και υπάρχουν μεγάλα περιθώρια πλέον για ευνοϊκότερη μεταχείριση της Ελλάδας, ο Τσίπρας παίζει το μέλλον της χώρας στα ζάρια. Διότι η μόνη ελπίδα που έχει

μείνει για τη χώρα μας είναι να μείνει εντός της ζώνης του ευρώ και να διεκδικήσει εκεί καλύτερους όρους, ειδικά τώρα που η Ισπανία μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη εξελίξεων στην Ευρώπη.

Γι’ αυτό και η στάση του Αντ. Σαμαρά είναι υπεύθυνη στην παρούσα φάση. Αλλαγή των όρων του Μνημονίου αλλά μόνο εντός της Ευρώπης. Από την Ηλεία όπου περιόδευε σήμερα το πρωί (φωτογραφία) έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σκεφτείτε: Την ώρα που μια χώρα σαν την Ισπανία διαπραγματεύεται, εδώ πέρα, υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να «τα σπάσουμε» με την Ευρώπη και να απομονωθούμε ως Ελλάδα. Αλλά, ευτυχώς, εκτός από το δρόμο της ανευθυνότητας, υπάρχει και ο δρόμος της ευθύνης».

Το σχέδιο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ούτε ως προς τους όρους ούτε ως προς το ποσό που θα δοθεί. Κάποιοι μάλιστα δεν αποκλείουν να δοθούν έως και 100 δισ. ευρώ,  ενώ το κρίσιμο σημείο, εκείνο που θα παίξει σημαίνοντα ρόλο και για την Ελλάδα είναι αν το κόστος διάσωσης των ισπανικών τραπεζών θα συνυπολογιστεί στο ισπανικό χρέος. Υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να μείνει εκτός χρέους, οπότε ανοίγει ο δρόμος για τη διεκδίκηση από Ελλάδα και Ιρλανδία μιας τέτοιας ρύθμισης. Κάτι τέτοιο θα έβγαζε έξω από το ελληνικό χρέος τουλάχιστον 18 δισ. που δόθηκαν πριν μερικές ημέρες στις ελληνικές τράπεζες.

Επίσης, η συνολική κίνηση των Ευρωπαίων να δεχθούν να δώσουν βοήθεια στην Ισπανία χωρίς την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και φυσικά χωρίς Μνημόνιο, είναι ένα πρώτο βήμα για αλλαγή και των ελληνικών όρων. Φυσικά εδώ υπάρχει μια διαφορά που δε πρέπει να ξεχνάμε. Ό,τι το πρόβλημα της Ισπανίας είναι τραπεζικό ενώ της Ελλάδας είναι κρίση χρέους, κρατικού χρέους πρωτίστως.

Ωστόσο, η αντιμετώπιση της Ισπανίας δείχνει ότι υπάρχουν περιθώρια να αλλάξουν πολλά και για τη χώρα μας. Δεν είναι καθόλου τυχαίες οι δηλώσεις του Ισπανού πρωθυπουργού, Μ. Ραχόι: «Η ευρωπαϊκή συμφωνία της Ισπανίας ωφελεί το ευρώ», τόνισε ο Ισπανός Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι, απαιτούνται σκληρές αποφάσεις για να διορθωθούν όλα τα προβλήματα. Επιπλέον επισήμανε ότι η συμφωνία, στέλνει ένα σαφές μήνυμα για το μέλλον του ευρώ και σημείωσε ότι, δεν μοιάζει με τις προηγούμενες διασώσεις.

Κατά τον Ραχόι, η ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος, είναι ένα από τα πολλά βήματα που χρειάζεται η χώρα για να μπει η οικονομία στον σωστό δρόμο και υπογράμμισε ότι, η διαπραγμάτευση με την ΕΕ δεν ήταν εύκολη.

Σημαντικό βήμα για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα χαρακτήρισε τις αποφάσεις για την Ισπανία, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Ολι Ρεν.

Σύμφωνα με το Dow Jones Newswires, σε δήλωσή του ανέ

Keywords
Τυχαία Θέματα