Τι θα γίνει επιτέλους με τον κύριο Θεοχάρη;

Η αλαζονεία είναι ο χειρότερος εχθρός στην άσκηση της εξουσίας, ειδικά αν πρόκειται και για νέο άνθρωπο που δεν έχει εντρυφήσει επί πολλά χρόνια στα δημόσια πράγματα. Γι’ αυτό το λόγο και θα πρέπει κάποιος να κάνει ορισμένα μαθήματα στον Γενικό Γραμματέα Εσόδων και υπεύθυνο για όλα τα συστήματα του ΚΕΠΥΟ κ. Χάρη Θεοχάρη. Ο οποίος, έπειτα από αρκετούς μήνες που δεν είχε βγει στα κανάλια και τα ραδιόφωνα, τις τελευταίες ημέρες που τον χάνεις που τον βρίσκεις, σε κάποιο παράθυρο βρίσκεται.

Μέχρι να αναλάβει

και τα καθήκοντά του γραμματέα εσόδων ο κ. Θεοχάρης είχε ως μόνη αποστολή του να φέρει εις πέρας την αναμόρφωση του συστήματος υποβολής φορολογικών δηλώσεων. Ένα έργο αν μη τι άλλο δύσκολο στην Ελλάδα που όλα έχουμε μάθει να τα κάνουμε χειρόγραφα. Πέρυσι δημιουργήθηκε ένα μπάχαλο, υπήρξαν παρατάσεις επί παρατάσεων και τελικά κουτσά στραβά οι δηλώσεις υποβλήθηκαν. Όμως, από τη μέρα που τέλειωσε η υποβολή των δηλώσεων πέρυσι μέχρι σήμερα όλη η δουλειά που έπρεπε να γίνει ήταν να ετοιμαστεί το σύστημα ώστε να βοηθά τον κόσμο και να μην τον ταλαιπωρεί.

Αυτή ήταν η δουλειά του κ. Θεοχάρη και της ομάδας του, όμως, βλέπουμε όλοι το απίστευτο χάος που έχει δημιουργηθεί. Αφού άνοιξε το TAXISNET έπειτα από καθυστέρηση μίας εβδομάδας τότε δημοσίευσε και το βιβλιαράκι με τις οδηγίες οι οποίες είναι μισές και περιμένουμε την εγκύκλιο για να ξεκαθαριστούν ορισμένα ζητήματα.

Το απόλυτο χάος επικρατεί με τις βεβαιώσεις εισοδήματος για τους συνταξιούχους οι οποίοι κλήθηκαν να γίνουν κομπιουτεράδες για να τις αναζητήσουν μέσω ίντερνετ. Κι όταν κατάλαβαν ότι αυτό είναι ανοησία για χιλιάδες ηλικιωμένους που δεν ξέρουν ούτε τι είναι υπολογιστής, επιστρατεύουν τα ΚΕΠ.

Μπάχαλο και με τους τόκους οι οποίοι πρέπει να δηλωθούν στην εφορία προκειμένου να προσμετρηθούν στο συνολικό εισόδημα. Δε φτάνει δηλαδή που φορολογούνται μια φορά θα ξαναφορολογηθούν. Σκεφτείτε κάποιον που έχει εισόδημα 11.999 και δηλώσει και φόρο 1 ευρώ από κάποιο λογαριασμό που είχε. Θα πάει στα 12.000 ευρώ και θα πληρώσει χαράτσι 1%, δηλαδή 120 ευρώ γιατί είχε την ατυχία να εισπράξει το τεράστιο ποσό του 1 ευρώ.

Κι εδώ έρχονται κάποιες πληροφορίες που δεν είναι επίσημες ότι θα δηλώνονται μόνο οι φόροι πάνω από 250 ευρώ ώστε να εξαιρεθούν οι λογαριασμοί μισθοδοσίας και συντάξεων. Ακόμη και τώρα, ωστόσο, δεν ξέρουμε τι ισχύει, επομένως δε μπορεί κανείς να κάνει δήλωση.

Τι θα γίνει πάλι αν σε ένα λογαριασμό υπάρχουν περισσότεροι του ενός συνδικαιούχοι; Πότε θα μάθουμε πώς θα δηλωθούν;

Οι φοροτεχνικοί έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά και δεν κάνουν δηλώσεις αφού αν και ανοικτό το σύστημα δεν ξέρουν τι να δηλώσουν στους πελάτες τους.

Γιατί λοιπόν το σύστημα δεν ήταν έτοιμο να απαντά σε τέτοια ερωτήματα; Και γιατί ο κ. Θεοχάρης κατάλαβε ότι δεν «τραβάει» η υπόθεση και ανακοίνωσε ουσιαστικά παράταση της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων; Πριν καν ξεκινήσει παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα και θα δώσει παράταση μετά τις 30 Ιουνίου. Δεν μπορούσε να προβλέψει την ταλαιπωρία που θα υφίσταντο εκατομμύρια πολίτες και να ορίσει εξ’ αρχής μιας εύλογη ημερομηνία;

Καλές οι θέσεις και τα παράσημα αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η εξυπηρέτηση του πολίτη. Αν δεν μπορούν να τα καταφέρουν να μην ταλαιπωρούν τον φορολογούμενο ας κάνουν κάτι άλλο.

Δε μπορεί, όμως, να εκθέτουν το υπουργείο Οικονομικών και γενικότερα την κυβέρνηση με αστοχίες, προχειρότητες και λάθος εκτιμήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα