Το ΔΝΤ οδηγεί την Ελλάδα στον δρόμο της Αργεντινής

Αξίζει να διαβάσετε  ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στην “Ελευθεροτυπία” στις 24/12/2001 και περιγράφει τι έγινε στην Αργεντινή με την πολιτική του ΔΝΤ. Αν αντικαταστήσετε την λέξη “Αργεντινή” με την λέξη “Ελλάδα” θα διαπιστώσετε ότι τα ίδια ακριβώς συμβαίνουν σήμερα και στην χώρα μας.

Το ΔΝΤ επιβεβαίωνε τον «ορθό δρόμο» της Αργεντινής

«Η συνταγή της Αργεντινής για μεταρρυθμίσεις είναι η σωστή και αξίζει της διεθνούς υποστήριξης».

Ποιος

τα λέει αυτά; Σωστά μαντέψατε, το ΔΝΤ. Σε επιστολή που έστειλε στις 15 Σεπτεμβρίου 2001 προς την εφημερίδα «Λος Αντζελες Τάιμς», ο διευθυντής του τμήματος εξωτερικών σχέσεων του ΔΝΤ Τόμας Σ. Ντάουσον, διαμαρτυρόμενος για δημοσίευμα της εφημερίδας που επέκρινε την πολιτική τού διεθνούς οργανισμού όσον αφορά την Αργεντινή, εκθειάζει την πολιτική της κυβέρνησης Ντε λα Ρούα και του υπουργού Οικονομικών Ντομίνγκο Καβάγιο, που οδήγησε τη χώρα στο γνωστό οικονομικό και πολιτικό χάος και την παραίτησή τους υπό τη λαϊκή κατακραυγή.

Την επιστολή του ΔΝΤ προς την αμερικανική εφημερίδα μάς θυμίζει η οργάνωση «Fifty Years Enough-Πενήντα Χρόνια Είναι Αρκετά-www.50years.org/», μία από τις κυριότερες οργανώσεις επικριτές της πολιτικής του ΔΝΤ.

Απαντώντας σε άρθρο συντάκτη των «Λος Αντζελες Τάιμς», ο οποίος υποστήριζε ότι η τελευταία τότε συμφωνία δανειοδότησης με το ΔΝΤ, «συμβάλλει στο να χώσει την Αργεντινή πιο βαθιά στην τρύπα», ο αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού επέκρινε το συντάκτη της εφημερίδας ότι με όσα αυτός γράφει «οδηγεί την Αργεντινή βαθύτερα στην κρίση».

«…Η συνταγή της Αργεντινής για μεταρρύθμιση είναι η σωστή και αξίζει της διεθνούς υποστήριξης. Και η νέα συμφωνία έχει αρχίσει να επαναφέρει την εμπιστοσύνη στο εσωτερικό. Τις τελευταίες ημέρες, οι καταθέτες της Αργεντινής όχι μόνο σταμάτησαν να αποσύρουν τα λεφτά τους από τις τράπεζες, αλλά άρχισαν να επιστρέφουν λεφτά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα», έγραφε στην επιστολή του ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ.

Ο Ντάουσον δεν δίσταξε ακόμη στη μακροσκελή επιστολή του να επισημάνει ότι «το σύστημα της νομισματικής επιτροπής τυγχάνει ευρύτερης αποδοχής στη χώρα. Και με δεδομένο την υψηλή δολαροποίηση της οικονομίας της Αργεντινής -τα περισσότερα χρέη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών είναι σε δολάρια- μια υποτίμηση θα είχε μια τεράστια επίπτωση στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων, με κίνδυνο μεγάλου αριθμού πτωχεύσεων και ανεργίας».

Παρ’ όλο που η υποτίμηση, όπως σωστά επισήμαινε ο συντάκτης της επιστολής, θα επιδείνωνε την ήδη κακή οικονομική κατάσταση των φτωχών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, είναι αυτή που ακριβώς ζητάει τώρα το ΔΝΤ, προκειμένου να δώσει νέα κεφάλαια και να αποφευχθεί η χρεοκοπία. Να πάρουν δηλαδή με δυο λόγια τα λεφτά τους πίσω οι πιστωτές, που δεν είναι άλλοι από τους γνωστούς τραπεζικούς οίκους της Αμερικής και της Ευρώπης.

Επιπλέον η «δολαροποίηση», η σύνδεση δηλαδή του πέσο με το δολάριο, αναγνωρίζεται σήμερα, από το σύνολο του διεθνούς οικονομικού Τύπου, ως μία τουλάχιστον από τις αιτίες της επιδείνωσ

Keywords
Τυχαία Θέματα