Το ΠΑΣΟΚ έπεσε κάτω από τη βάση του «10»

Εμπλοκή με την επαναφορά της βάσης του 10 παρουσιάστηκε χθες στη συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων, στο υπουργείο Παιδείας. Όπως διέρρευσε, επιφυλάξεις για την επιστροφή του μέτρου διατυπώθηκαν από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, την οποία εκπροσώπησε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Από τη συνάντηση βγήκε «αδυνατισμένη» η «Αθηνά», όπως έχει

βαπτισθεί από το υπουργείο Παιδείας το σχέδιο συγχωνεύσεων στην ανώτατη εκπαίδευση. Η «Αθηνά» έχασε πολύ βάρος, πέφτοντας από τα 150 Τμήματα, τα οποία έσβηνε από το χάρτη των ΑΕΙ το αρχικό σενάριο του υπουργικού επιτελείου, στα 80 με 90, που αντιπροσωπεύουν το 16% με 18% του συνόλου των Τμημάτων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Από τις κινήσεις των τριών πλευρών κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας κατέστη σαφές ότι ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, έχει ήδη πάρει φόρα για να «τρέξει», ενώ το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ. ζητούν αναλυτικά στοιχεία για το δρομολόγιο που θα ακολουθήσει, προκειμένου να το εγκρίνουν. Έτσι, ενώ μετά τη συνάντηση διέρρευσε ότι θα ακολουθήσει νέα επαφή των τριών πλευρών την ερχόμενη εβδομάδα και ότι πάντως τίποτε δεν πρόκειται να ανακοινωθεί, εάν προηγουμένως δεν υπάρξει συμφωνία, πριν από τη συνάντηση ο κ. Αρβανιτόπουλος δήλωνε στο υπουργείο Εργασίας, που μετείχε σε κοινή συνέντευξη με τους Κ. Χατζηδάκη και Γ. Βρούτση, ότι «στα επόμενα 24ωρα θα δημοσιοποιήσουμε το σχέδιο ‘‘ΑΘΗΝΑ’’ για τη συνολική ανασυγκρότηση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας». Η κ. Χριστοφιλοπούλου απέφυγε να τοποθετηθεί δημοσίως, τόσο για τις συγχωνεύσεις όσο και για την επαναφορά της βάσης του 10. Αντίθετα, η υπεύθυνη του τομέα Παιδείας της ΔΗΜ.ΑΡ., Μαρία Ρεπούση, διένειμε το απόγευμα δήλωση, διατυπώνοντας εμμέσως πλην σαφώς τις επιφυλάξεις του κόμματός της μόνο για τις συγχωνεύσεις. Η ΔΗΜ.ΑΡ. συμφωνεί με την επαναφορά της βάσης του 10. Στη δήλωσή της η κ. Ρεπούση αναφέρει ότι «η ΔΗΜ.ΑΡ. θα στηρίξει με όλες τις δυνάμεις της τον επανασχεδιασμό του ακαδημαϊκού χάρτη στο βαθμό που οι επιλογές που θα γίνουν θα είναι συναρτημένες με επιστημονικά και αναπτυξιακά κριτήρια και δεν υπακούουν σε τοπικιστικές, πελατειακές και μικροκομματικές επιλογές ή στην αυθαίρετη συρρίκνωση της ανώτατης εκπαίδευσης». Η αρμόδια τομεάρχης της ΔΗΜ.ΑΡ. τόνισε επίσης τη σημασία της συνεργασίας του υπουργείου με την πανεπιστημιακή κοινότητα και την ΠΟΣΔΕΠ.

Προηγήθηκε η συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΔΗΜ.ΑΡ. στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράστηκε ενόχληση για τις «πρωτοβουλίες» διαφόρων υπουργών και ειδικά του κ. Αρβανιτόπουλου.

Φρένο στην εξαγγελία του υπουργού Παιδείας, ότι θα επαναφέρει από τις Πανελλαδικές του ερχόμενου Μαΐου τη βάση του 10, επιχείρησε να βάλει χθες η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου. Η πρώην υφυπουργός Παιδείας, λειτουργώντας ως θεματοφύλακας του έργου της ηγεσίας Διαμαντοπούλου, στην οποία μετείχε, πιέζει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να υιοθετήσει πλήρως τις πολιτικές εκείνης της περιόδου, δείχνοντας πάντως ιδιαίτερο προσωπικό ενδιαφέρον για το Τεχνολογικό Λύκειο και το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η βάση του 10 καθιερώθηκε από τη Μαριέττα Γιαννάκου το 2006 και καταργήθηκε από την Αννα Διαμαντοπούλου το 2010, με βασικό επιχείρημα ότι ήταν ένα επικοινωνιακό μέτρο που δεν είχε μελετηθεί από την κυβέρνηση της Ν.Δ. Η ΔΗΜ.ΑΡ. είχε εναντιωθεί στην κατάργηση της βάσης από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Χθες στο υπουργείο Παιδείας η κ. Χριστοφιλοπούλου εμφανίστηκε πολύ επιφυλακτική για την επαναφορά του μέτρου, λέγοντας ότι «χρειάζεται να γίνει ευρύτερη συζήτηση». Ωστόσο, η πλευρά του κ. Αρβανιτόπουλου συνδέει απολύτως την επιτυχία του εγχειρήματος των συγχωνεύσεων με την επαναφορά της βάσης, η οποία θα ξεφορτώσει τα Ιδρύματα με «φυσικό τρόπο», χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει ο υπουργός Παιδείας το ξίφος του, κόβοντας θέσεις ο ίδιος.

Γιούλη Μανώλη, στον Ελεύθερο Τύπο

Keywords
Τυχαία Θέματα