Βαβέλ η Ευρώπη για την κρίση

Μπορεί εμείς να ζούμε στο μικρόκοσμό μας με την 6η δόση που τελικά μας δόθηκε, όμως, η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και τα σενάρια διάλυσής της, είναι πάρα πολύ σοβαρά ζητήματα. Κι αν κάποιος προσπαθούσε να καταλάβει τι στο καλό έγινε στο Γιουργκρούπ σε ότι αφορά την τύχη του ευρώ, μάλλον θα απογοητευόταν.

Οι χώρες εμφανίζονται διχασμένες και δεν μπορούν να βρουν κοινό τόπο για να συμφωνήσουν. Οι προτάσεις που κατατίθενται είναι αλληλοσυγκρουόμενες και δεν οδηγούν σε λύση. Έπρεπε να συντονιστούν οι έξι τραπεζίτες για να δουν μια

άσπρη μέρα οι αγορές. Όμως, ακόμη και αυτή η παρέμβαση δεν είναι η λύση που θα σώσει την ευρωπαϊκή και πιθανότατα την παγκόσμια οικονομία. Η έλλειψη ρευστότητας στη Γηραιά Ήπειρο είναι τεράστια και πολλές χώρες ζουν απλά γιατί η ΕΚΤ συνεχίζει να αγοράζει ομόλογά τους για να μην καταρρεύσουν. Όμως, πλέον και η ΕΚΤ έχει φτάσει στα όρια της καθώς διαθέτει χαρτοφυλάκιο άνω των 200 δις ευρώ και η αγορά κάθε μέρα ομολόγων 20 δις την έχει εξαντλήσει.

Το τύπωμα χρήματος είναι η λύση που προκρίνουν οι περισσότεροι πλην της Γερμανίας αλλά είναι σχεδόν σίγουρο ότι εκεί θα αναγκαστούν να πάνε, σε βάθος χρόνου.

Προς το παρόν αυτό που συμφωνήθηκε στο Γιουρογκρούπ και μένει να εφαρμοστεί είναι ένα… μπαι πας για τη μόχλευση του EFSF το οποίο πρέπει να στηρίξει εκτός από Ελλάδα και Ιταλία και Ισπανία.

Το σχέδιο που συζητήθηκε προβλέπει ουσιαστικά την ανάγκη να ζητήσει η Ευρώπη τη βοήθεια του ΔΝΤ. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των ξένων αξιωματούχων το ΔΝΤ θα μπορεί να δανείζεται από την ΕΚΤ προκειμένου να χορηγεί στη συνέχεια δάνεια στις χώρες εκείνες της ευρωζώνης που τα έχουν ανάγκη. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η απευθείας χρηματοδότηση ή διάσωση ευρωπαϊκών χωρών μέσω της ΕΚΤ, κάτι που άλλωστε απαγορεύεται από τις ευρωπαϊκές συνθήκες και που απορρίπτει κατηγορηματικά το Βερολίνο. «Η ΕΚΤ είναι μια ανεξάρτητη αρχή. Εμείς θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας και αυτή θα πρέπει μετά να αποφασίσει τι θα κάνει», δήλωσε ο βέλγος υπ. Οικονομικών Ντιντιέ Ρέιντερς.

Αυτή η παράκαμψη της ΕΚΤ θα γίνει μόνο εφόσον η Μέρκελ δεν πειστεί να αλλάξει στάση και να αφήσει τον Μ. Ντράγκι να έχει ενεργότερο ρόλο στη δανειοδότηση τω προβληματικών χωρών.

Αν όμως πάμε σε πλήρη… γερμανοποίηση της Ευρώπης τότε στη σύνοδο της 8ης Δεκεμβρίου θα επιβεβαιωθεί η κυριαρχία της Μέρκελ και η έναρξη της διαδικασίας αλλαγής της συνταγματικής συνθήκης. Θα προβλέπονται αυτά που κατά καιρούς έχουμε γράψει για ευρωζώνη δύο ταχυτήτων και με πολύ αυστηρούς ελέγχους των προβληματικών χωρών.

Χαρακτηριστική της κρισιμότητας της κατάστασης και της πολυγλωσσίας στην Ευρώπη είναι η δήλωση του επιτρόπου Οικονομικών της ΕΕ, Όλι Ρεν σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη. «Η οικονομική και νομισματική ένωση ή θα πρέπει να προχωρήσει σε μεγαλύτερη ενοποίηση ή θα πρέπει να δεχθεί τη σταδιακή διάλυση, της πάνω από μισό αιώνα διαδικασίας ενοποίησής της».

Keywords
Τυχαία Θέματα