Ηττα Μέρκελ και... σοσιαλδημοκρατών!

Δεν είχε καν γεννηθεί η 56χρονη Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ όταν το κόμμα της σήμερα, οι χριστιανοδημοκράτες της CDU, εξέλεξε τον Γκέπχαρτ Μίλερ πρωθυπουργό του κρατιδίου της Βάδης - Βυρτεμβέργης, το 1953. Εκτοτε επί σχεδόν 58 (!) χρόνια, μέχρι προχθές, η γερμανική Δεξιά κυβερνούσε διαρκώς αυτό το κρατίδιο, το οποίο είναι πληθυσμιακά το τρίτο σε μέγεθος μεταξύ των 16 γερμανικών κρατιδίων (μετά τη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία και τη Βαυαρία) με όσους κατοίκους έχει περίπου
και η Ελλάδα.

Από την Κυριακή τα πράγματα άλλαξαν. Η δεξιά CDU υπέστη σοβαρή μείωση του εκλογικού ποσοστού της κατά 5,2 εκατοστιαίες μονάδες. Μείωση κατά 2,1 μονάδες υπέστησαν και οι σοσιαλδημοκράτες του SPD. Μετά τα αποτελέσματα αυτά, οι χριστιανοδημοκράτες παρέμειναν και πάλι πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά - 39% η CDU και μόλις 23,1% το SPD. Τεράστια διαφορά 16 εκατοστιαίων μονάδων.
Καθώς όμως οι Ελεύθεροι Δημοκράτες του FDP καταβαραθρώθηκαν, και από το 10,7% που είχαν έπεσαν στο μισό, στο 5,3%, η Δεξιά αδυνατεί πλέον να συγκεντρώσει τις 70 από τις 138 έδρες του τοπικού κοινοβουλίου που απαιτούνται για να σχηματίσει κρατιδιακή κυβέρνηση.


Διαβάστε περισσότερα »
Keywords
Τυχαία Θέματα