ΎΠΟΠΤΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛ-ΚΑΙΝΤΑ ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΑΝ ΑΠΟ ΦΥΛΑΚΗ ΤΗΣ ΥΕΜΕΝΗΣ


Περίπου 60 ύποπτοι μαχητές της Αλ-Κάιντα έσκαψαν τούνελ και διέφυγαν από φυλακή της Υεμένης στο άνομο νότιο κομμάτι της χώρας, βαθαίνοντας έτσι το χάος ενός έθνους στο οποίο οι διαδηλωτές επιχειρούν να ανατρέψουν το αυταρχικό καθεστώς που κυβερνά εδώ και 33 χρόνια με πρόεδρο τον Αλί Αμπτουλάχ Σάλεχ.

Η δραπέτευση από την φυλακή Μουκάλα στην επαρχία Χαντραμούτ είναι το τελευταίο σημάδι πως οι ισλαμιστές μαχητές εκμεταλλεύονται
την αναταραχή για να κινούνται και να επιχειρούν περισσότερο ελεύθεροι, κάτι που οι ΗΠΑ φοβούνται πως θα αναγορευθεί σε μία αυξανόμενη διεθνή απειλή εφόσον το βυθισμένο στη φτώχεια έθνος αποσταθεροποιηθεί περισσότερο.

Εκατοντάδες ισλαμιστών μαχητών ανέλαβαν τον έλεγχο δύο πόλεων στα νότια της χώρας τις τελευταίες εβδομάδες. Η χθεσινή δραπέτευση από τη φυλακή αποτελεί συνέχεια μιας προηγούμενης πετυχημένης δραπέτευσης από φυλακή τον Φεβρουάριο του 2006, όταν 23 μαχητές της Αλ-Κάιντα διέφυγαν από στρατόπεδο κράτησης στη Σανάα, την πρωτεύουσα της Υεμένης.
Ανάμεσα σε αυτούς ήταν τότε ο Nasser al-Wahishi, ο οποίος στη συνέχεια έγινε αρχηγός της Αλ-Κάιντα της Αραβικής χερσονήσου με έδρα την Υεμένη, την οποία οι ΗΠΑ θεωρούν το πιο ενεργό μέλος του διεθνούς τρομοκρατικού δικτύου της.
Διαβάστε περισσότερα »
Keywords
Τυχαία Θέματα