Amφισβητηση της δεσμευτικοτητας των αποφασεων του εurogroup απο την κυπρο;

20:30 26/4/2013 - Πηγή: Fimotro
Με την αγόρευση ενός ακόμη συνηγόρου, καθώς και τις τοποθετήσεις της Κυπριακής Νομικής Υπηρεσίας και της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, ολοκληρώθηκε για σήμερα η διαδικασία στο Ανώτατο Δικαστήριο για την απόφαση...
του Eurogroup που αφορά στη Λαϊκή και την Τράπεζα Κύπρου.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί
τη Δευτέρα στις 10.30 το πρωί.
Ένας εκ των συνηγόρων τοποθετήθηκε στο επιχείρημα της Γενικής Εισαγγελίας ότι η απόφαση του Eurogroup αποτελεί κυβερνητική πράξη και υποστήριξε επί τούτου ότι το Eurogroup δεν αποτελεί θεσμικό όργανό της ΕΕ και ότι οι αποφάσεις που έλαβε συνιστούν καθαρή παραβίαση, όπως είπε, των Συνθηκών της ΕΕ.
Διερωτήθηκε ακόμη αν στο πλαίσιο της εφαρμογής κυβερνητικής πολιτικής δικαιούται η κυβέρνηση να παίρνει τα χρήματα του κάθε απλού πολίτη.
Ανέφερε επίσης ότι στην απόφαση του Eurogroup παρούσα ήταν η Κριστίν Λαγκάρντ, ως επικεφαλής του ΔΝΤ, το οποίο δεν είναι καν ευρωπαϊκό όργανο.
Είπε ακόμη πως η ΕΚΤ ήταν εκεί και είχε συμβουλευτικό ρόλο για παρακολούθηση της διαδικασίας.
Ανέφερε ότι η απόφαση του Eurogroup δεν είναι Οδηγία ή απόφαση θεσμικού οργάνου της ΕΕ και, ως εκ τούτου, δεν αποτελεί υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κράτος - μέλος.
Από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας και Κεντρικής Τράπεζας, σε ό,τι αφορά την προσφυγή που έχει να κάνει με την πώληση των εργασιών των τραπεζών σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα, υποστηρίχθηκε ότι οι αιτητές δεν έχουν έννομο συμφέρον, παρά το γεγονός ότι η απόφαση παράγει έννομα αποτελέσματα.
Την ερχόμενη Δευτέρα θα αγορεύσει ο Γενικός Εισαγγελέας επί των τοποθετήσεων των συνηγόρων για την προδικαστική ένσταση.
Θα δοθεί επίσης χρόνος στους συνήγορους να τοποθετηθούν επί των επιχειρημάτων της Νομικής Υπηρεσίας και της Κεντρικής Τράπεζας.
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα