Etoiμο στις 10 ιουνιου το πορισμα της προκαταρκτικης ...

20:39 15/4/2013 - Πηγή: Fimotro
Εν μέσω θέρους θα παραδοθεί το πόρισμα της Προκαταρκτικής επιτροπής της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, καθώς η πλειοψηφία των μελών της θεωρεί πως πρέπει πρώτα να έχει ολοκληρωθεί η παράλληλη έρευνα...
που διενεργεί το ΣΔΟΕ.

Να σημειωθεί ότι η αρμόδια υπηρεσία του ΣΔΟΕ ενημέρωσε το προεδρείο της επιτροπής ότι το πόρισμα για την κινητή και ακίνητη περιουσία των τεσσάρων συγγενών
του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου θα είναι έτοιμο στις 10 Ιουνίου 2013.

Τα ευρήματα που θα προκύψουν από τους συγκεκριμένους ελέγχους κρίνονται απαραίτητα για την πλειοψηφία των μελών της επιτροπής, και αυτό γιατί αυτά θα κρίνουν εάν το αδίκημα της νόθευσης που βαραίνει τον κ. Παπακωνσταντίνου, θα είναι κακουργηματικού ή όχι χαρακτήρα.

Αυτό άλλωστε επισήμανε και ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, στην Ολομέλεια της Βουλής «λέγοντας πως ο χαρακτηρισμός μιας πράξης ως πλημμέλημα ή κακούργημα για τη νόθευση εξαρτάται από το ύψος του οφέλους που είχε εκείνος που το διέπραξε. Θα ήταν τραγέλαφος να υπάρξει παραπομπή για πλημμέλημα. Τώρα κάποιοι με αποκαλούν πατριάρχη του κουκουλώματος, όμως αν δεν περίμενα το πόρισμα του ΣΔΟΕ θα με αποκαλούσαν Πάπα».

Να σημειωθεί ότι η συζήτηση στην Ολομέλεια έγινε προκειμένου η επιτροπή να λάβει μια μικρή παράταση των εργασιών εως τις 25 Απριλίου (σ.σ. έληγε στις 15.4.2013) και πιθανότατα στη συνέχεια θα ακολουθήσει νέο σχετικό αίτημα.

Εως τις 25 Απριλίου, οπότε και η Βουλή θα κλείσει για τις γιορτές του Πάσχα, τα μέλη της επιτροπής θα κληθούν να αποφασίσουν για το πώς θα συνεχίσουν τις εργασίες τους, έως ότου πάρουν την έκθεση του ΣΔΟΕ.

Τα δύο επικρατέστερα σενάρια αναφέρουν είτε αναστολή των εργασιών έως τις 10.6 είτε συνέχιση των εργασιών με χαμηλότερους ρυθμούς (μία συνεδρίαση ανα εβδομάδα).

Κανονικούς ρυθμούς θα έχουν μετα την παραλαβή της έκθεσης των ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, θα κληθούν για καταθέσεις οι τέσσερις συγγενείς του κ. Παπακωνσταντίνου και στη συνέχεια ο ίδιος ο πρώην υπουργός, που θα είναι και ο τελευταίος μάρτυρας πριν την σύνταξη του πορίσματος.

Μαρκογιαννάκης: «Το ΣΔΟΕ πρέπει να τρέξει πιο γρήγορα»

Πάντως, ο κ. Μαρκογιαννάκης επανέλαβε τον προβληματισμό του για τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους κινείται το ΣΔΟΕ. Είπε πως «το ΣΔΟΕ πρέπει να τρέξει, να κάνει πιο γρήγορα. Υπάρχουν χιλιάδες ονόματα που έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό από πολλές λίστες. Αν το ΣΔΟΕ θέλει τόσο χρόνο για τέσσερα ονόματα, για όλα τα υπόλοιπα θα χρειαστεί αιώνες».

Πέραν αυτών, ο πρόεδρος υποστήριξε ότι «είναι μεγάλο λάθος να ασχολείται το Κοινοβούλιο με πράξεις πρώην υπουργών. Ακόμα και στην Κύπρο, δικαστές κάνουν αυτές τις διαδικασίες και έχει σημασία για την αντικειμενικότητα. Ο βουλευτής δεν μπορεί να είναι αντικειμενικός».
Keywords
Τυχαία Θέματα