H eυρωζωνη πιεζει μεχρι την τελευταια στιγμη για αλλαγες στο ελληνικο psi

10:28 14/2/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Β. Ζήρας-Σ. Νίκας
(από την Καθημερινή)
Το ενδεχόμενο ανακατανομής των πόρων που έχουν ήδη εγκριθεί στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου προς την Ελλάδα ύψους 130 δισ. ευρώ αναμένεται να εξετάσει η ομάδα προετοιμασίας του Eurogroup (Euro Working Group - EWG) σήμερα, καθώς...
επίσης και το εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να δοθεί το «πράσινο φως» στο PSI και στο νέο πακέτο βοήθειας την Τετάρτη από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η Γερμανία και η Ολλανδία εμφανίζονται ακόμη επιφυλακτικές, καθώς υπάρχουν αμφιβολίες για τη δέσμευση των πολιτικών κομμάτων. Οι δηλώσεις του κ. Σαμαρά περί επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου μετά τις εκλογές ενίσχυσαν τη δυσπιστία.
Το EWG θέτει κάποιες προϋποθέσεις που θα πρέπει να δεχθεί η Ελλάδα ώστε να εγκρίνει το Eurogroup το νέο πακέτο. Μεταξύ αυτών είναι να έχουν προσδιοριστεί μέτρα 325 εκατ. ευρώ, που έως χθες το βράδυ ακόμη αναζητούνταν στο υπουργείο Οικονομικών. Επίσης, να δεσμευθούν οι πολιτικοί αρχηγοί εγγράφως για την υλοποίηση του Μνημονίου και μετά τις εκλογές. Εάν αυτά δεν γίνουν, είναι πιθανό να εγκριθεί προσωρινά μόνο η συμφωνία για το PSI και να επανέλθει το Eurogroup στο θέμα την επόμενη εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη μεγάλη δόση των 89 δισ. θα εκταμιεύεται σταδιακά. Κατ’ αρχάς θα δοθούν τα 30 δισ. ευρώ για το PSI καθώς και 5,5 δισ. για εξόφληση δεδουλευμένων τόκων.
Τα υπόλοιπα (30 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και 20 δισ. ευρώ για την οικονομία) θα καταβληθούν αργότερα, αφού κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός. Επίσης, θα πρέπει να ψηφιστούν νόμοι για τις αλλαγές στο επικουρικό σύστημα ασφάλισης, την απελευθέρωση επαγγελμάτων, τα εργασιακά, εάν απαιτείται πρόσθετη νομοθετική παρέμβαση και τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο ανακατανομής των 130 δισ. ευρώ του πακέτου.
Ο λόγος για τον οποίο οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης φέρονται να εξετάζουν κάτι τέτοιο είναι για να καλυφθεί τυχόν μεγαλύτερο έλλειμμα (εξαιτίας βαθύτερης ύφεσης) χωρίς να διαθέσουν άλλα ποσά πέραν των 130 δισ. Μετά το «κούρεμα» κατά 50% της ονομαστικής αξίας των υφιστάμενων ελληνικών ομολόγων, έχει σχεδιαστεί οι πιστωτές να λάβουν νέα ομόλογα για το εναπομείναν 50% της αξίας των ομολόγων τους.
Αυτά τα νέα ομόλογα θα είναι από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF) σε ποσοστό 15% (σε ποσό αντιστοιχεί σε 30 δισ. ευρώ) και από την Ελλάδα σε ποσοστό 35%.
Μία πρόταση που εξετάζεται –σύμφωνα με τραπεζικές πηγές– είναι η συμμετοχή του EFSF να περιοριστεί στο 10% και το υπόλοιπο 40% να καλυφθεί από ελληνικά ομόλογα.
Με τον τρόπο αυτό υπολογίζεται ότι θα αποδεσμευθούν περί τα 10 δισ. ευρώ από τα 30 δισ. ευρώ που θα συνεισφέρει το EFSF για το PSI. Με το ποσό αυτό μπορεί να καλυφθεί τυχόν μεγαλύτερο έλλειμμα.
Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες θα κληθούν να καταγράψουν ζημίες σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (NPV) κατά τι υψηλότερες από περίπου 70% που υπολο
Keywords
Τυχαία Θέματα