MOODY'S FITCH ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

11:02 10/5/2011 - Πηγή: Fimotro
Από το : iefimerida.gr
Πολλαπλό είναι τελικά το χτύπημα των Οίκων Αξιολόγησης, αφού μετά τη διπλή υποβάθμιση από τη STANDARD & POORS και εν αναμονή της FITCH, έσκασε και "βόμβα" MOODY'S με προειδοποίηση για πολλαπλή υποβάθμιση! Σύμφωνα με τον...
Οίκο, η Ελλάδα μπαίνει στον προθάλαμο της περαιτέρω υποβάθμισης, για τρεις λόγους:
Λόγω της αναθεώρησης των δημοσιονομικών της μεγεθών, δηλαδή λόγω
της σημαντικής αναθεώρησης του περσινού ελλείμματος. Λόγω της εντεινόμενης αβεβαιότητας για τη βιωσιμότητα του χρέους, που εκπορεύεται και από τις καθυστερήσεις στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.
Λόγω της πιθανότητας για βραδύτερη και πιο αδύναμη οικονομική ανάκαμψη. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Οίκος, συμπλέοντας ουσιαστικά με τη S&P, τα στοιχεία που δείχνουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι σε βιώσιμο μονοπάτι αυξάνουν ουσιαστικά τον κίνδυνο της αναδιάρθρωσης και μάλιστα ενδεχομένως βραχυπρόθεσμα. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον Οίκο, ότι, όπως έχουν προαναγγείλει οι Ευρωπαίοι, θα ζητηθεί και από τους ιδιώτες να συμμετάσχουν στο κόστος αυτής της αναδιάρθρωσης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν, ωστόσο, και οι παρατηρήσεις της MOODY'S αναφορικά με την υλοποίηση του Μνημονίου, αφού ουσιαστικά αποτυπώνουν τον προβληματισμό και των Ευρωπαίων που ήδη πιέζουν την Αθήνα για ένταση των προσπαθειών και προετοιμάζουν το έδαφος για πρόσθετα μέτρα. Σύμφωνα με τον Οίκο, πέρα από την υπέρβαση του περσινού ελλείμματος, που οφείλεται στα μεγαλύτερα δημοσιονομικά βάρη των ΟΤΑ και των νοσοκομείων αλλά και στην απογοητευτική συλλογή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών λόγω ύφεσης, τίθενται σοβαρά ερωτήματα και για τους φετινούς δημοσιονομικούς στόχους, αφού πέρα από το περσινό "βάρος" δεν έχουν ξεπεραστεί οι δυσκολίες στη συλλογή φόρων. Πέραν τούτου, ο Οίκος σημειώνει ότι η διαφαινόμενη ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων όχι μόνο θα επιμηκύνει την ύφεση αλλά θα υποσκάψει και την πολιτική στήριξη στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Το... κερασάκι στην τούρτα δεν είναι άλλο από την εκτίμηση της MOODY'S -που δεν αποτελεί ασφαλώς κεραυνό εν αιθρία για το οικονομικό επιτελείο- ότι φαντάζει μάλλον δύσκολο να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές το 2012, ενώ όσον αφορά στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, εκτιμά ότι εάν δεν γίνει μονομερώς από τη χώρα μας, μπορεί να γίνει σε συμφωνία με την Τρόικα κι αφού συνεκτιμηθούν τα όποια οφέλη και οι όποιες επιπτώσεις όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά κυρίως για τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και βέβαια την ΕΚΤ...
Keywords
Τυχαία Θέματα