Neeς αλλαγες στον φορο ακινητων...

...ΑΦΟΥ ΕΙΔΑΝ ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΝ ''ΠΕΡΝΑΕΙ''...
Tις τελευταίες πινελιές στο νέο φόρο ακινήτων, που χάνει την… ταυτότητά του ως ΕΝΦΑ, για λόγους καθαρά επικοινωνιακούς, βάζει σήμερα η κυβέρνηση, καθώς το θέμα,...
που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων εντός των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ανέλαβαν να κλείσουν ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγ. Βενιζέλος.

Η λύση αναμένεται να είναι «μεσοβέζικη», αφού θα πρέπει να συγκεραστούν όλες οι απόψεις των βουλευτών, ώστε να αποφευχθούν νέες «τρικυμίες» εντός του κυβερνητικού σχήματος, ύστερα δε και από την αποχώρηση της κα Θ. Τζάκρη.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, επιδιώκεται κατ’ ουσία να υπάρξει προοδευτικότητα στη φορολόγηση, σε συνδυασμό με την επιβολή ελάχιστου φόρου ανά τετραγωνικό, προκειμένου να προσεγγιστεί ο εισπρακτικός στόχος.
Οι μεγαλύτερες ελαφρύνσεις αναμένεται να ισχύσουν για τα αγροτεμάχια, αφού από το φόρο, με βάση τα τελευταία «σενάρια», προβλέπεται ότι θα βεβαιωθούν έσοδα ύψους 3,4 δισ. ευρώ αντί 3,6 δισ. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος, γεγονός που σημαίνει ότι οι μεν αγρότες θα αποφύγουν βάρη 200 εκατ. ευρώ, τα οποία όμως θα επωμιστούν οι υπόλοιπες κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων, με επιδίωξη να πληρώσουν τα περισσότερα οι «έχοντες», ώστε «λίγα να πληρώσουν οι πολλοί».
Σε κάθε περίπτωση ο εισπρακτικός στόχος παραμένει αμετάβλητος στα 2,9 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο πάντως θα κληθούν να συγκεντρώσουν οι Εφορίες, έως ότου φυσικά ο νέος φόρος αποδοθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κίνηση που θέλει χρόνο όμως, καθώς θα πρέπει οι ΟΤΑ να αποσυνδεθούν από τις άλλες επιχορηγήσεις που παίρνουν μέχρι σήμερα από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ο νέος φόρος, όπως έχει πρώτη επισημάνει η «Ν» (φ. 11.11.2013), θα αποτελεί συνδυασμό του ΕΝΦΑ που δημοσιοποιήθηκε και του ΦΑΠ, αφού θα επιβάλλεται σε κάθε ακίνητο από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας, όμως θα προσαυξάνεται ανάλογα με το ύψος της περιουσίας, ενώ μελετάται εάν θα υπάρξει αφορολόγητο όριο στο ύψος των 300.000 ευρώ, από 200.000 ευρώ που ισχύει μέχρι σήμερα για το ΦΑΠ.
Από την άλλη πλευρά ο νέος φόρος θα υπολογίζεται με βάση την τιμή ζώνης/τ.μ. σε όλες τις περιοχές, ενώ οι φορολογικοί συντελεστές αναμένεται να είναι χαμηλοί για τους μικροϊδιοκτήτες σε επαρχιακές και υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας, αλλά και υψηλότεροι για τη μεσαία και μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Πολιτικοί κραδασμοί
Ισχυρούς πολιτικούς κραδασμούς προκαλεί στην κυβέρνηση ο διαγκωνισμός στη διατύπωση κριτικής και η πλειοδοσία «φιλολαϊκότητας» στην οποία επιδίδονται ένιοι βουλευτές από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, με αφορμή το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, αλλά και τις ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς ακινήτων.
Σε συνδυασμό με την παρατεινόμενη εκκρεμότητα στις συνομιλίες του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, η αμφισβήτηση της κυβερνητικής πολιτικής και η ανοικτή διατύπωση απειλών καταψήφισης νομοσχεδίων μείζονος σημασίας, από κυβερνητικούς βουλευτές -με απόλυτη ακηδία για τις συνέπειες- στέλνουν παντού το μήνυμα μιας έντονης πολιτικής ρευστότητας. Και, μάλιστα, πριν ακόμη κλείσει εβδομάδα από την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, πράξη που ισοδυναμεί -πολιτικά- με την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς τη δικομματική κυβέρνηση.
Και δεν είναι δίχως σημασία οι δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κώστα Τριαντάφυλλου να επιδιώξει ο πρωθυπουργός να επαναφέρει τη ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, μέσα από μια νέα προγραμματική συμφωνία, ενώ την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, επαινώντας την κα Θεοδώρα Τζάκρη, προεξόφλησε ότι το παράδειγμά της θα ακολουθήσουν κι άλλοι κυβερνητικοί βουλευτές!
Μέσα σε αυτό το κλίμα αναμένεται να συναντηθούν σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να καταλήξουν στην τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου για τον ΕΝΦΑ, αλλά και να ελέγξουν το «σημείο προόδου» στα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά στις συνομιλίες με την τρόικα κι αν χρειαστεί να «επικαιροποιήσουν» τις εντολές και παραινέσεις τους προς τους εμπλεκόμενους υπουργούς «να βιαστούν».
Αναβρασμός στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες ΝΔ, ΠΑΣΟΚ
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις Κ.Ο. των δύο κυβερνητικών κομμάτων αποτυπώθηκε χθες στη σκληρή επίθεση κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα από το βουλευτή της ΝΔ Βύρωνα Πολύδωρα, αλλά και στη δημόσια ανακοίνωση ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ψηφίσουν, ως έχει, τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.
Ο κ. Πολύδωρας, με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, στηλίτευσε τη δήλωση του κ. Στουρνάρα ότι «ο φόρος ακινήτων είναι ο πιο δίκαιος φόρος», χαρακτηρίζοντάς την ανακριβή και αβάσιμη.
«Μια τέτοια τοποθέτηση κρύβει μια ιδεολογική στάση λενινιστικού τύπου και ισοδυναμεί με τιμωρία των δύσμοιρων νοικοκυραίων» υπογράμμισε ο κ. Πολύδωρας.
Κάλεσε, μάλιστα, τον κ. Στουρνάρα να ενημερώσει τη Βουλή σε ποιες χώρες της Ε.Ε. ή της Ευρωζώνης επιβάλλεται φόρος ακίνητης περιουσίας με μόνο κριτήριο την απλή κατοχή - κυριότητα, ακόμη και όταν αποφέρει μηδενικό εισόδημα. «Αλλο φορολογία εισοδήματος εξ ακινήτων και άλλο φορολογία ακίνητης (ανεκμετάλλευτης) περιουσίας» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ταυτόχρονα, άφησε υπονοούμενα ως προς τη σκοπιμότητα της επιβολής του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων, ρωτώντας τον υπουργό αν γνωρίζει τις φήμες που κυκλοφορούν ότι «έχει τεθεί ατύπως σε εφαρμογή ένα σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο έχουν εντοπιστεί πολλά -κρυμμένα- δισεκατομμύρια ευρώ από ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, τα οποία επιδιώκεται να κατασχεθούν ως ένα είδος αφανούς και εκβιαστικού “κουρέματος” από τη βαρεία φορολογία ακινήτων προ της τελικής “δήμευσης” των περιουσιών λόγω οφειλών φόρου προς το Δημόσιο». «Τι από τα διαθρυλούμενα είναι αληθές» διερωτήθηκε ο κ. Πολύδωρας.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής επανήλθε και δήλωσε ότι δεν ψηφίζει τον ΕΝΦΑ ως έχει, ενώ πρόσθεσε: «Θα μου πουν ότι θα ρίξω την κυβέρνηση και θα πάω να ψηφίσω ό,τι να είναι; Δηλαδή αυτά τα πράγματα δεν έχουν επισημανθεί και δεν πρέπει να διορθωθούν; Σε καμιά περίπτωση δεν το ψηφίζω, τι να λέμε; Το είπα από το βήμα της Βουλής, να πάρω το χωνί και να βγω στο Σύνταγμα; Να πέσει η κυβέρνηση και να πάει στην ευχή της Παναγίας, κατ’ αυτή τη λογική».
Τον κ. Κασσή ακολούθησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος ενημέρωσε τη Βουλή ότι σύσσωμη η Κ.Ο. του Κινήματος είναι αντίθετη με τις προωθούμενες ρυθμίσεις.
Η Moody’s δεν αποκλείει πρόωρες εκλογές
Μπορεί η πρόσφατη πρόταση δυσπιστίας ενάντια στην κυβέρνηση να απερρίφθη, αποκλείοντας για το επόμενο εξάμηνο αντίστοιχες πολιτικές αναταράξεις, όμως κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μετά το διάστημα αυτό, λόγω της ευθραυστότητας της κυβερνητικής συμμαχίας, αναφέρει σε χθεσινή της έκθεση η Moody’s.
Μια τέτοια εξέλιξη, τονίζει ο οίκος, όχι μόνο θα επιβραδύνει την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων εξυγίανσης και θα προκαλέσει καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αλλά θα οδηγήσει και σε παρατεταμένη αβεβαιότητα, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την ήδη εύθραυστη οικονομία στην Ελλάδα.
Η Moody’s θεωρεί ότι η πλειοψηφία της κυβέρνησης συνασπισμού, που έχει μειωθεί σε μόλις 154 από 300 βουλευτές και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μιας περαιτέρω μείωσης, κάτι που θα περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα και θα αυξήσει τον πολιτικό κίνδυνο της χώρας τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.
Ο οίκος σημειώνει ότι παρά το γεγονός ότι οι εκλογές μέσα στους επόμενους έξι μήνες δεν είναι το κεντρικό του σενάριο, αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί με δεδομένο τον υψηλό βαθμό αβεβαιότητας που συνδέεται με τον εκλογικό κύκλο της χώρας.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
έως ότου, θεοδωρα τζακρη, ΠΑΣΟΚ, αντ, σαμαρας, βενιζελος, λύση, σημαίνει, ΟΤΑ, φαπ, νεα δημοκρατια, εκκρεμότητα, τροικα, συριζα, βουλη, δημαρ, νέα, στουρναρας, χωνι, συνταγμα, ελλαδα, εκλογες, naftemporiki, Αντωνης Σαμαρας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, φορολογικη δηλωση 2011, τελος ακινητης περιουσιας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, φορολογια 2013, το χωνι, αυτοδιοικηση, βουλευτες, φορος ακινητων, χωρες, αντ, το θεμα, αφορολογητο, βημα, θεμα, οικονομια, πλαισιο, το βημα, υψος, φημες, ωρα, naftemporiki, naftemporiki.gr, αφορμη, αφορολογητο οριο, εβδομαδες, βυρωνα, γεγονος, δεδομενο, διαστημα, δηλωση, δηλωσεις, ευρω, εκθεση, εκκρεμότητα, εβδομαδα, εξελιξη, εξι, εφοριες, έως ότου, ιδια, ειδος, ισχυει, θεοδωρα, θυελλα, κυβερνηση, κινηση, κλιμα, κρατικο, λύση, μηνες, οικος, ουσια, ρυθμισεις, σεναριο, σχεδιο, ταυτοτητα, τιμωρια, τιμη, τοπικη αυτοδιοικηση, φαπ, φυσικα, φορολογια, εφαρμογη, ομαδες, σημαίνει
Τυχαία Θέματα