To eλλειμμα της κινας το μαρτιο...

19:05 10/4/2013 - Πηγή: Fimotro
Η Κίνα κατέγραψε έλλειμμα 884 εκατ. δολαρίων στο εμπορικό της ισοζύγιο τον Μάρτιο, καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό υψηλότερο από τον αντίστοιχο ρυθμό των εξαγωγών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τελωνειακής Υπηρεσίας...
της χώρας, οι εισαγωγές αυξήθηκαν 14,1% έναντι αύξησης 10% των εξαγωγών, υποδηλώνοντας ότι η εγχώρια ζήτηση αποκτά την αναγκαία δυναμική για να προωθήσει την ανάκαμψη της οικονομίας. Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο η Κίνα είχε καταγράψει πλεόνασμα 15,3 δισ. δολαρίων στο εμπορικό ισοζύγιό της.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα της εταιρείας JP Morgan
στο Χονγκ Κονγκ δήλωσε ότι η αύξηση στις εισαγωγές θα συμβάλει στο να διαλυθεί η μεγάλη ανησυχία για τη δυναμική της εγχώριας ζήτησης στην Κίνα, η οποία υπάρχει λόγω της αδυναμίας των εισαγωγών τους προηγούμενους μήνες. «Εάν αποδειχθεί ότι η εγχώρια ζήτηση είναι ισχυρότερη από ότι αναμένεται, αυτό θα είναι σίγουρα καλό για τις προοπτικές της κινεζικής οικονομίας», δήλωσε ο οικονομολόγος.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας προανήγγειλε την ανακοίνωση νέων μέτρων που θα ενισχύσουν τις εισαγωγές, στο πλαίσιο του μακροχρόνιου στόχου εξισορρόπησης της διάρθρωσης του εξωτερικού της εμπορίου της χώρας, ώστε να γίνει περισσότερο βιώσιμη η ανάπτυξη της οικονομίας της με τη στροφή προς την εγχώρια κατανάλωση. Δύο έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι η ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης συνέβαλε στην αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής τον Μάρτιο και ότι οι νέες παραγγελίες στα εργοστάσιά της αυξήθηκαν απότομα.

Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η εγχώρια ζήτηση που βασίζεται στις επενδύσεις είναι πολύ σημαντική για να συνεχισθεί η ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας μετά την επιβράδυνσή της πέρυσι, όταν το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 7,8%, το χαμηλότερο ρυθμό από το 1999, που βέβαια θα ήθελαν να είχαν οι βασικοί εμπορικοί εταίροι της.

Και αυτό ιδιαίτερα, καθώς οι εξαγωγές της Κίνας - που αντιστοιχούν στο 30% του ΑΕΠ της - αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, καθώς οι καταναλωτές της ΕΕ και των ΗΠΑ, που είναι οι δύο μεγαλύτερες αγορές της, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του χρέους.
Keywords
Τυχαία Θέματα