To παρασκηνιο της νεας κυβερνησης

10:25 22/6/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Άρης Ραβανός
(από το : tovima.gr)
Το βαθύ γαλάζιο είναι το έντονο στοιχείο της νέας κυβέρνησης, με τη Ν. Δ. να έχει την κυριαρχία, αφού 29 από τα 39 μέλη του νέου υπουργικού συμβουλίου είναι..
στελέχη της Ν.Δ., αλλά και το γεγονός ότι οι «γαλάζιοι» υπουργοί, με εξαίρεση τον υπουργό Οικονομικών κ. Β. Ράπανο, αναλαμβάνουν όλα τα καυτά χαρτοφυλάκια της καθημερινότητας.
Ένα από
τα κύρια χαρακτηριστικά του κυβερνητικού σχήματος, υπό την καθοδήγηση του νέου Πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά, είναι ότι είναι πιο πολιτικό και λιγότερο τεχνοκρατικό και ως εκ τούτου μένει να αποδειχθεί πόσο αποτελεσματικό θα είναι.
Ο κ. Σαμαράς συμπληρώνοντας το παζλ με τα ονόματα των υπουργών, των αναπληρωτών τους και των υφυπουργών, είχε κατά νου, να μπορέσει η κυβέρνηση να έχει εσωτερική συνοχή κυρίως μεταξύ των «γαλάζιων» στελεχών και να ελαχιστοποιήσει φαινόμενα διαφοροποίησης από την κεντρική γραμμή.
Ερωτηματικό είναι εάν θα καταφέρει να κερδίσει το στοίχημα σε κρίσιμα υπουργία έχοντας και τον αυστηρό έλεγχο της τρόικας, αν και θετικό είναι το στοιχεί ότι στην κυβέρνηση δεν μετέχουν πολλά πρόσωπα που έχουν φθαρεί από τη συνεχή άσκηση εξουσίας.
Πάντως, ο κ. Σαμαράς ανέλαβε υψηλό ρίσκο, αλλά ο ίδιος εμφανίζεται διατεθειμένος και αποφασισμένος να παρεμβαίνει και να δίνει λύσεις, όταν διαπιστώνει προβλήματα συντονισμού, ενώ θέλει να μην χάνει χρόνο σε ατέρμονες διαβουλεύσεις.
Το ενδιαφέρον είναι πως θα λύνονται τα θέματα που μπορεί να προκύψουν σε μια κυβέρνηση τρικομματική, αν και η Ν. Δ. έχει τα πρωτεία. Υπάρχει η σκέψη, αν και δεν είναι οριστικό, η επιτροπή Μεϊμαράκη - Λαζαρίδη (ΝΔ), Σκανδαλίδη - Αγγελούδη (ΠαΣοΚ) και Χατζησωκράτη - Παπαθανασίου (ΔΗΜΑΡ) που ετοίμασε και το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας να μη διαλυθεί, αλλά να παραμείνει ενεργή ως όργανο επίλυσης θεμάτων διαφωνιών.
Για να οδηγηθούμε στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης (συμμετέχουν και έξι πρόσωπα που διετέλεσαν και υπουργοί επί πρωθυπουργίας Καραμανλή), υπό τον κ. Σαμαρά, υπήρξε έντονο παρασκήνιο, διαβουλεύσεις, ζυμώσεις και διεργασίες, ενώ επέδρασαν πάρα πολύ οι εσωτερικές ισορροπίες, η γεωγραφική εκπροσώπηση, αλλά και κατά πόσο ορισμένα πρόσωπα ήταν αποδεκτά και από το ΠαΣοΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά.
Οι πολλοί τεχνοκράτες με πολιτική άποψη τελικά αποκλείστηκαν την κυβέρνηση, δημιουργώντας απορίες γιατί τελικά δεν συμμετείχαν οι κκ. Γ. Ζανιάς, Ι. Στουρνάρας καιΝαπ. Μαραβέγιας και Αν. Γιαννίτσης.
Ειδικά για τον κ. Στουρνάρα, διστακτικός ήταν ο Πρωθυπουργός, καθώς από τη στιγμή που αποφάσισε την ενοποίηση των υπουργείων Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών και Υποδομών, ήθελε να το αναλάβει ο κ. Κ. Χατζηδάκης πρόσωπο - κλειδί για τις σχέσεις με την Ε. Ε. και την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων.
Ορισμένοι στην Κ. Ο. της Ν. Δ. αιφνιδιάστηκαν από τις επιλογές, αλλά δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να αντιδράσουν και τηρούν στάση αναμονής. Η μη αξιοποίηση βουλευτών, όπως οι κκ. Αρ. Σπηλιωτόπουλος, Ν. Κακλαμάνης, Μ. Βαρβιτσιώτης, Κ. Γκιουλέκας,
Keywords
Τυχαία Θέματα