Αυστηροποιουνται οι ποινες για τους βιαστες...

14:00 4/2/2013 - Πηγή: Fimotro
Ο πρόεδρος της Ινδίας Πρανάμπ Μουχερτζί ενέκρινε αυστηροποίηση των ποινών για τους βιαστές που μπορεί να περιλαμβάνουν και τη θανατική ποινή, έπειτα ...
από το θάνατο της φοιτήτριας που υπήρξε θύμα τον περασμένο Δεκέμβριο μαζικού βιασμού ο οποίος προκάλεσε τεράστια οργή.
Ο νέος νόμος εγκρίθηκε την Παρασκευή από την κυβέρνηση. «Ο πρόεδρος της Ινδίας ενέκρινε το νόμο για εγκλήματα εναντίον των γυναικών. Τίθεται αμέσως σε ισχύ όμως θα πρέπει να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του προεδρικού
γραφείου.
Η ποινή που επισύρει ο βιασμός είναι τώρα από επτά έως δέκα χρόνια κάθειρξη. Ο νέος νόμος ανεβάζει στα 20 χρόνια, από τα δέκα που είναι σήμερα, την ελάχιστη ποινή για τους μαζικούς βιασμούς, βιασμούς ανηλίκων ή βιασμό από αστυνομικό ή από πρόσωπο που κατέχει θέση εξουσίας έναντι του θύματος. Οι ποινές κάθειρξης μπορεί να φθάσουν μέχρι ισόβια χωρίς δυνατότητα πρόωρης αποφυλάκισης.
Ο νέος νόμος θεωρεί επίσης ως παράνομη πράξη την ηδονοβλεψία και τη σεξουαλική παρενόχληση που μέχρι τώρα δεν διώκονταν.
Μια επιτροπή που διορίστηκε από την κυβέρνηση πρότεινε την αυστηροποίηση των ποινών έπειτα από το θάνατο της 23χρονης φοιτήτριας, η οποία βιάστηκε με πρωτοφανή αγριότητα στις 16 Δεκεμβρίου πάνω σε ένα λεωφορείο από πολλούς επιτιθέμενους. Πέθανε δεκατρείς ημέρες αργότερα συνεπεία των τραυμάτων της.
Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, πέντε Ινδοί που κατηγορούνται για το μαζικό βιασμό της φοιτήτριας δικάζονται από ειδικό δικαστήριο στο Νέο Δελχί με διαδικασία που έχει επισπευσθεί. Το Σάββατο οι πέντε κατηγορούμενοι, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για βιασμό, φόνο και απαγωγή, δήλωσαν αθώοι.
Το δικαστήριο θα αρχίσει την Τρίτη τις ακροάσεις των μαρτύρων, σύμφωνα με έναν δικηγόρο της υπεράσπισης. Ένας άλλος συνήγορος υπεράσπισης δήλωσε πριν από μερικές ημέρες πως οι δικαστικές κρίσεις θα αποδοθούν «πολύ γρήγορα».
Η Ινδία δεν έχει εφαρμόσει παρά πολύ σπάνια τη θανατική ποινή. Πριν από τρεις μήνες ο μόνος επιζών των δραστών των επιθέσεων στη Μουμπάι το 2008 απαγχονίστηκε• η πρώτη εκτέλεση σε οκτώ χρόνια.
Keywords
Τυχαία Θέματα