Αλλαζουν ολα στις πανελλαδικες

10:12 2/2/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Χαρά Καλημέρη
(από την Ημερησία)
Με «διαβατήριο» το Απολυτήριο Λυκείου και πανελλαδικές εξετάσεις σε λιγότερα μαθήματα τα οποία θα καθορίζονται από τα ΑΕΙ, θα διεκδικούν οι υποψήφιοι την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από το σχολικό έτος 2014-15. Οι υποψήφιοι...
θα δίνουν την ίδια μέρα «διπλές» εξετάσεις, απολυτήριες και εισαγωγικές, σε θέματα κοινά για όλα τα σχολεία
της χώρας. Όσοι δεν καταφέρουν να επιτύχουν την εισαγωγή τους, θα έχουν μια δεύτερη ευκαιρία καθώς είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο οι εξετάσεις να επαναλαμβάνονται, υπό προϋποθέσεις, εντός του έτους. Παράλληλα, οι υποψήφιοι θα μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση -δηλαδή χωρίς εξετάσεις και με κριτήριο την επίδοσή τους στο Λύκειο- σε τμήματα χαμηλής ζήτησης, κυρίως ΤΕΙ της περιφέρειας...
Η πρόταση
Η πρόταση του υπουργείου Παιδείας για το νέο εξεταστικό σύστημα κατατέθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για το Λύκειο και, πλέον, αναζητείται συναίνεση με τα κόμματα και τους φορείς της εκπαίδευσης. Ήδη, πάντως, ο γ.γ. της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης κάνει λόγο για «ατελείωτο εξεταστικό μαραθώνιο» που επιφέρει αύξηση της μαθητικής διαρροής στο Λύκειο, αλλά και των φροντιστηρίων. Η πλήρης εφαρμογή του νέου συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ θα ισχύσει από το 2014-15, δηλαδή θα αφορά τους μαθητές που σήμερα φοιτούν στη Γ' Γυμνασίου.
Για τους φετινούς μαθητές της Α' Λυκείου θα ισχύσει μεταβατικό σύστημα, με εξετάσεις σε 4 μαθήματα και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός του Απολυτηρίου τους. Τις εξετάσεις θα οργανώνει Ανεξάρτητος Εθνικός Οργανισμός υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας. Μάλιστα, για τη συγκρότηση του Οργανισμού και την οργάνωση του συστήματος εξετάσεων, η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου είχε χθες επαφή με τον επικεφαλής της Task Force κ. Χορστ Ράιχενμπαχ ώστε να υπάρξει υποστήριξη από τις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ. Ειδικότερα, δέκα είναι οι βασικοί άξονες του νέου συστήματος:
1. Το σχολικό έτος της Γ' Λυκείου θα επιμηκυνθεί μέχρι το τέλος Μαΐου. Τον Ιούνιο, οι μαθητές θα δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα που διδάχθηκαν κατά τη διάρκεια της τάξης. Τα μαθήματα θα μειωθούν σε 8, εκ των οποίων θα εξετάζονται τα 6 (δεν περιλαμβάνεται η Γυμναστική ούτε και η ερευνητική εργασία η οποία θα βαθμολογείται στη διάρκεια του έτους).
2. Οι εξετάσεις θα αφορούν ένα μάθημα κάθε φορά και θα είναι «διπλές». Αυτό σημαίνει ότι θα δίνονται στους μαθητές δύο «σετ» ερωτήσεων: η επίδοση στο πρώτο σετ σχετίζεται με την απόκτηση του Απολυτηρίου και στο δεύτερο με την εισαγωγή στα ΑΕΙ.
3. Απαραιτήτως οι μαθητές θα απαντούν το πρώτο σετ ερωτήσεων. Η βαθμολογία τους στα έξι μαθήματα μαζί με τον προφορικό βαθμό που είχαν συγκεντρώσει σε αυτά τα μαθήματα στη διάρκεια του έτους θα προσδιορίζουν το βαθμό του Απολυτηρίου τους.
4. Όσοι μαθητές επιθυμούν να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα πρέπει να απαντούν και στο δεύτερο σετ ερωτήσεων σε μαθήματα τα οποία θα επιλέξουν οι ίδιοι. Αυτή η δεύτερη εξέταση θα γίνεται στη
Keywords
Τυχαία Θέματα