Άμεση η μείωση φόρων για νοικοκυριά – επιχειρήσεις

11:40 16/7/2019 - Πηγή: Fimotro
Σταϊκούρας: Το αναπτυξιακό σχέδιο θα βοηθήσει στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

Μείωση φορολογικών συντελεστών για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις αλλά και παρεμβάσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων με μείωση του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης, διεύρυνση της δυνατότητας για τις επιχειρήσεις και μείωση του επιτοκίου για τις οφειλές που υπάγονται στη ρύθμιση θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το φορολογικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, τα βασικά σημεία του οποίου παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Ο

κ. Σταϊκούρας προσδιόρισε τέσσερις προτεραιότητες της κυβέρνησης στο πεδίο της οικονομίας με στόχο την την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης, την προσέλκυση επενδύσεων, την τόνωση της ρευστότητας αλλά και την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης. Οπως είπε το σχέδιο θα ενισχύει, μέσω της υψηλότερης ανάπτυξης και του χαμηλότερου κόστους δανεισμού, τη βιωσιμότητα του χρέους, οδηγώντας στη δυνατότητα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς περιλαμβάνεται η άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και θα επιδιωχθεί η επιστροφή της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα το συντομότερο δυνατόν. Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από ανάταξη της εθνικής αυτοπεποίθησης, από πολιτική σταθερότητα, από συνθήκες ασφάλειας, από αυξανόμενες βεβαιότητες, από μειούμενους κινδύνους, από αυξανόμενη αξιοπιστία, από αυξανόμενους βαθμούς ελευθερίας, από κλίμα δημιουργίας, από κοινωνική δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών οι τέσσερις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι οι εξής:

1. Η φορoλογική μεταρρύθμιση η οποία:

▪ Θα απλοποιεί τη φορολογική νομοθεσία, ενσωματώνοντας στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος όλες τις νομοθετικές αλλαγές που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια μέσα από τη δευτερογενή νομοθεσία της φορολογικής διοίκησης, τις υπουργικές αποφάσεις, τις εγκυκλίους και τη νομολογία Ανωτάτων Δικαστηρίων.

▪ Θα προβλέπει μείωση φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι οποίοι έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια πολύ υψηλότερα από το μέσο όρο των ανεπτυγμένων χωρών.

▪ Θα ενσωματώνει τα φορολογικά επενδυτικά κίνητρα που υπάρχουν διάσπαρτα στη νομοθεσία, συμπεριλαμβανομένων των κινήτρων για την αγορά ακινήτων και την αναθέρμανση των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη.

▪ Θα αυξάνει τη διαφάνεια και την προβλεψιμότητα, θα αποσαφηνίζει την έννοια της φορολογικής κατοικίας, θα ενισχύει το καθεστώς προσέλκυσης μη-κατοίκων στην Ελλάδα, θα ενισχύει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.
▪ Θα ενισχύει δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και θα περιλαμβάνει μέτρα που αυξάνουν το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων.

▪ Θα αίρει στρεβλώσεις που προκλήθηκαν από κακή νομοθέτηση.

▪ Θα ευνοεί τις οικονομίες κλίμακας και τις συνέργειες, ειδικά στον πρωτογενή τομέα.

Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η βελτίωση του πλαισίου ρύθμισης οφειλών στην εφορία, με μείωση του ελάχιστου ποσού μηνιαίας δόσης, με διεύρυνση της δυνατότητας και των κριτηρίων ρύθμισης οφειλών για τα νομικά πρόσωπα, με μείωση των επιβαρύνσεων των οφειλών που υπάγονται στη ρύθμιση.

2. Η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων με φιλο-επενδυτικό και φιλο-εξαγωγικό πρόσημο.

▪ Με απλοποίηση του αδειοδοτικού και γραφειοκρατικού περιβάλλοντος.

▪ Με υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

▪ Με απεμπλοκή εμβληματικών επενδύσεων, όπως είναι το Ελληνικό.

▪ Με δημιουργία ενός πιο αποτελεσματικού Κράτους, με απλούστερες δομές και σαφείς αρμοδιότητες, με ουσιαστική και αντικειμενική αξιολόγηση. Κράτος το οποίο θα εποπτεύει την αγορά με ισχυρούς και αποτελεσματικούς θεσμούς και μηχανισμούς. Και με επιχειρήσεις που θα λειτουργούν με υπευθυνότητα, υιοθετώντας βέλτιστες πρακτικές εταιρικής διακυβέρνησης, επιδεικνύοντας αυξημένη εταιρική κοινωνική ευθύνη.

3. Η τόνωση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

▪ Με αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων.

▪ Με καλύτερη εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

▪ Με σημαντική μείωση των οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.

▪ Με σταδιακή εξομάλυνση της πιστωτικής επέκτασης.

4. Η ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους πολίτες.

▪ Με την ενίσχυση του Προϋπολογισμού για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

▪ Με την υιοθέτηση κινήτρων για τη στήριξη της οικογένειας.

▪ Με την υλοποίηση προγραμμάτων απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων για μακροχρόνια ανέργους.

Keywords
Τυχαία Θέματα