Απειλη για μισθους και συνταξεις η βουτια των εσοδων

11:58 19/5/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Κ. Τσαχάκης-Μ. Βουργάνα
(από την Ημερησία)
Σε τεντωμένο σχοινί θα βαδίσει εντός των επόμενων 30 ημερών το οικονομικό επιτελείο, επιχειρώντας να εξασφαλίσει ρευστότητα ώστε να εκπληρωθούν οι βασικές ανάγκες του Δημοσίου, πρωτίστως...
η πληρωμή μισθών και συντάξεων. Εχει να αντιμετωπίσει την πρωτοφανή «βουτιά» των εσόδων, ελέω ακυβερνησίας, αλλά και την απροθυμία της Ευρωζώνης να δώσει το «ΟΚ» για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, που αποτελεί μέρος της εγκεκριμένης δόσης του Μαΐου.
Σύμφωνα με πληροφορίες,
το ποσό αυτό δεν πρόκειται να δοθεί στην Ελλάδα πριν από το τελευταίο 10ήμερο του τρέχοντος μήνα, χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα αρχίσουν να στερεύουν τα διαθέσιμα του Δημοσίου.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, επειδή δεν αναμένεται άμεση βελτίωση στο μέτωπο των φορολογικών εσόδων, θα πρέπει να συμπιεστούν σε μεγάλο βαθμό οι κρατικές δαπάνες (επιχορηγήσεις, επιστροφές φόρων, πληρωμές ληξιπρόθεσμων), ώστε να είναι σε θέση το Γενικό Λογιστήριο να πληρώσει στα τέλη Ιουνίου τις συντάξεις και τους μισθούς του Ιουλίου.
Ακόμη και με το πάγωμα των δαπανών το πρόβλημα θα λυθεί πρόσκαιρα. Κι αυτό γιατί χωρίς τα κεφάλαια από τον μηχανισμό στήριξης, το Δημόσιο δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του εντός των επόμενων μηνών.
Η ομαλή δανειοδότηση της Ελλάδας εξαρτάται άμεσα από το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου και τη συγκρότηση κυβέρνησης. Ακόμη και στην περίπτωση που εκτονωθεί η πολιτική κρίση, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ξεκινήσει την επομένη από τον σχηματισμό της σκληρά παζάρια με την τρόικα, αφού πάνε πίσω χρονικά όλες οι παρεμβάσεις που έπρεπε να είναι έτοιμες τον Ιούνιο ώστε να εκταμιευθεί ομαλά η επόμενη δόση.
Στην παρούσα φάση και ενώ διακυβεύεται ανοιχτά η παραμονή της χώρας στο ευρώ, το μεγαλύτερο πρόβλημα που ανακύπτει είναι αν το Δημόσιο καταφέρει να αποτρέψει μία εσωτερική στάση πληρωμών.
Η κατάσταση καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη εξαιτίας του «κραχ» στα φορολογικά έσοδα, καθώς υπολειτουργεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός και η πολιτική αβεβαιότητα απομακρύνει από τα ταμεία του Δημοσίου τους φορολογουμένους. Η πτώση που εμφανίζουν τα έσοδα από τις αρχές μήνα υπερβαίνει το 15%, ενώ ίλιγγο προκαλούν ανεπίσημες προβολές του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τις οποίες εάν δεν βελτιωθεί η κατάσταση, τότε θα μιλάμε για μηνιαίες απώλειες της τάξης του 50%, ποσοστό πρωτοφανές στην ιστορία του προϋπολογισμού.
ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2012
Οι 4 «μαύρες τρύπες» των φορολογικών εσόδων
Τέσσερις «μαύρες τρύπες» προκαλούν καθίζηση των φορολογικών εσόδων εντός του 2012 και απειλούν να τινάξουν στον... αέρα το οικονομικό πρόγραμμα.
Οι παράγοντες που οδηγούν σε κάθετη πτώση των εσόδων είναι οι ακόλουθοι:
Οι σημαντικές καθυστερήσεις στην αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τους φόρους στα ακίνητα που έχουν στερήσει από τα ταμεία περίπου 1 δισ. ευρώ. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, αν και από καιρό έχει έτοιμα προς αποστολή 270.000 εκκαθαριστικά σημ
Keywords
Τυχαία Θέματα