Χωρις τελος οι απωλειες για τους εργαζομενους στον ιδιωτικο τομεα

Ρεπορτάζ : Νίκος Χατζητσάκος
(από τον Τύπο της Κυριακής)
Ενάμιση μισθό κατά μέσο όρο, επιπλέον των σημαντικών απωλειών τις οποίες είχαν υποστεί το 2010, έχασαν μέσα στην τρέχουσα χρονιά οι -εναπομείναντες λόγω της εκρηκτικής ανεργίας- εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, εξαιτίας της μνημονιακής...
πολιτικής την οποία εφάρμοσε η κυβέρνηση Παπανδρέου, μετατρέποντας τη «ζούγκλα» που επικρατούσε στην αγορά εργασίας σε «σαρκοβόρα» για τις απολαβές των εργαζομένων χοάνη. Ειδικά σε όσους οι συμβάσεις πλήρους
απασχόλησης μετατράπηκαν σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης (μερικής ή εκ περιτροπής εργασίας, κυρίως) οι ετήσιες αμοιβές συρρικνώθηκαν ακόμη και έως 50%!
Το σύγχρονο δράμα, όμως, το οποίο ζουν οι απασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα, δυστυχώς, δεν τελειώνει εδώ… Με την Τρόικα να απαιτεί το «σπάσιμο» της κατώτατης αμοιβής των 751,3 ευρώ της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), περίπου κατά 18%, και την κυβέρνηση Παπαδήμου να αποσκοπεί στην τήρηση των δεσμεύσεων έναντι των πιστωτών, προκύπτει ότι οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις -είτε στις μεγάλες είτε στις μικρομεσαίες- το 2012 θα χάσουν, κατά μέσο όρο, τουλάχιστον ένα μισθό ακόμη, υφιστάμενοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο περαιτέρω μειώσεις της τάξης του 10% (χωρίς, φυσικά, να συνυπολογίζονται οι τεράστιες απώλειες από την υπερφορολόγησή τους).
Μάλιστα, όσοι καταφέρουν να διατηρήσουν την απασχόλησή τους ακόμη και υπό αυτές τις άθλιες μισθολογικά συνθήκες, δεν αποκλείεται να μοιάζουν με «τυχερούς» έναντι συναδέλφων τους οι οποίοι ή ήδη έχουν χάσει τη δουλειά τους ή θα «γευτούν» την πικρή γεύση της απόλυσης και της ατέρμονης αναζήτησης μίας θέσης εργασίας εντός του νέου έτους.

Δραματικές μειώσεις
Μόνο το 2010, σύμφωνα με τις πλέον συντηρητικές προσεγγίσεις της Τραπέζης της Ελλάδος, οι ονομαστικές, ακαθάριστες αποδοχές μειώθηκαν κατά 4,8%. Για το 2011, με βάση την ΤτΕ, το ποσοστό περικοπής θα κυμανθεί στο 3,3%. Στις προσεγγίσεις της Τραπέζης της Ελλάδος επισημαίνεται ότι συμπεριλαμβάνονται οι εργαζόμενοι στις ιδιωτικές τράπεζες, οι οποίοι στην πλειονότητά τους μέχρι στιγμής δεν έχουν υποστεί ακόμη γενικευμένες και άμεσες μειώσεις αμοιβών (οι επικείμενες περικοπές -και- για αυτούς μόλις άρχισαν να προαναγγέλλονται).
Στην πραγματικότητα, λοιπόν, με βάση και τις αποκλειστικές δηλώσεις του ειδικού γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, Μιχάλη Χάλαρη, στον Τύπο της Κυριακής, μόνο το 2011 οι μειώσεις σε όσους διατήρησαν τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησής τους έφτασαν κατά μέσο όρο στο 12%. Το εύρος της διακύμανσής τους κυμάνθηκε από 8% έως και 16%. Φυσικά, επισημαίνει ο κ. Χάλαρης, οι απώλειες στις αμοιβές είναι κατά πολύ μεγαλύτερες για όσους αναγκάστηκαν να αποδεχθούν τη μετατροπή των σχέσεων εργασίας τους σε «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης (κυρίως, σε μερικής ή εκ περιτροπής).
Το φαινόμενο της συρρίκνωσης των αμοιβών του ιδιωτικού τομέα, ακόμη και κατά το ήμισυ, μέσω της μετατροπής των -προ Μνημονίου- καθιερωμένων συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε «ευέ
Keywords
Τυχαία Θέματα