Εκδημοκρατιζει το συνταγμα της η τουρκια

13:33 1/5/2012 - Πηγή: Fimotro
Πιο απλό και πιο δημοκρατικό αναμένεται να είναι το νέο Σύνταγμα της Τουρκίας, 30 χρόνια μετά την κατάρτιση του προηγούμενου Συντάγματος που συντάχθηκε υπό στρατιωτικό καθεστώς. Το υπάρχον Σύνταγμα δίνει μεγάλη δύναμη στο στρατό, ενώ δεν μεριμνά για τα...
ατομικά δικαιώματα και αγνοεί τις μειονότητες της χώρας, συμπεριλαμβανόμενων των Κούρδων.

Το προσχέδιο του Συντάγματος αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του χρόνου.

Το
νέο Σύνταγμα διαμορφώνεται από μία πολυκομματική επιτροπή, η οποία σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC στην Κωνσταντινούπολη, Τζόναθαν Χεντ, εργάζεται με πρωτοφανή συναίνεση και υπόσχεται ένα Σύνταγμα που θα αντιπροσωπεύει το λαό και τη Δημοκρατία.

Μάλιστα, σε όλη τη χώρα διοργανώνονται συναντήσεις για το νέο Σύνταγμα, στις οποίες καλούνται ομάδες πολιτών για να συνδράμουν στη δημιουργία του.

Ωστόσο, ορισμένα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά, όπως πόση πολιτιστική αυτονομία θα δοθεί στους Κούρδους και ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες της προεδρίας.

Το BBC επισημαίνει ότι ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν κρατά κρυφή την επιθυμία του να αναλάβει την προεδρία της χώρας, όταν τελειώσει η θητεία του.

Ο τούρκος πρωθυπουργός έχει προειδοποιήσει ότι αν η Βουλή δεν επικυρώσει το νέο Σύνταγμα, προτίθεται να το θέσει σε δημοψήφισμα στο λαό.
Keywords
Τυχαία Θέματα