Εκτος απο τα επειγοντα μετρα χρειαζονται και μεταρρυθμισεις στην ευρωζωνη, λεει η κινα

06:52 14/2/2012 - Πηγή: Fimotro
Εκτός από τα επείγοντα μέτρα, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης πρέπει επίσης να θέσουν σε εφαρμογή «συστημικές, δομικές και μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις», επισημαίνει η κινεζική κυβέρνηση, την παραμονή της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Κίνας στο Πεκίνο και μετά την ψήφιση...
του νέου Μνημονίου στην Ελλάδα. «Η Κίνα ανησυχεί» γι' αυτή την κρίση. «Το ζήτημα του χρέους βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο», δήλωσε την Δευτέρα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Λιού Ουεϊμίν.

«Εκτός από τα επείγοντα μέτρα, πρέπει επίσης να θέσουν σε εφαρμογή συστημικές, δομικές και μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ακόμη.

Η 14η Σύνοδος Κορυφής ανάμεσα στην Κίνα και την ΕΕ, που είχε προγραμματιστεί αρχικά για τον περασμένο Οκτώβριο, αναβλήθηκε εξαιτίας της ανάγκης των Ευρωπαίων να ενισχύσουν τον EFSF.

Η Κίνα εξέφρασε έκτοτε επανειλημένα τη βούλησή της να συμμετάσχει στον EFSF και μετά στο διάδοχό του, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), που θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο.

Όμως, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, με συναλλαγματικά αποθέματα 3,2 τρισ. δολάρια, δεν έχει αναλάβει καμιά συγκεκριμένη δέσμευση.

Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι και της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο θα έχουν αύριο Τρίτη συνομιλίες στο Πεκίνο με τον Κινέζο πρωθυπουργό Γουέν Τζιαμπάο.

Θα γίνουν επίσης δεκτοί από τον Κινέζο πρόεδρο Χου Τζιντάο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του κινεζικού κρατικού επενδυτικού ταμείου CIC Λου Τζιουέι, εξέφρασε σήμερα επιφυλάξεις για τη σκοπιμότητα της αγοράς ιταλικών ή ισπανικών κρατικών ομολόγων, κατόπιν της σχετικής επιθυμίας που εξέφρασε κατά την επίσκεψή της στην Κίνα στις αρχές Φεβρουαρίου η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

«Η Ιταλία και η Ισπανία ελπίζουν ότι το CIC θα αυξήσει τις αγορές κρατικών χρεών, όμως οι πολιτικές αυτών των χωρών στον τομέα της απασχόλησης και στο δημοσιονομικό τομέα βρίσκονται σε πλήρη αναστάτωση, γι' αυτό αρμόζει να είναι κανείς επιφυλακτικός» φέρεται να δήλωσε.

«Τα ομόλογα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων δεν αποτελούν στόχους για μακροπρόθεσμους επενδυτές όπως εμείς. Βλέπουμε ευκαιρίες στις υποδομές και τη βιομηχανία, όπου τα προγράμματα μπορούν να βοηθήσουν στην οικονομική ανάκαμψη», πρόσθεσε.

Το κινεζικό κρατικό ταμείο δεν επενδύει κατά προτεραιότητα σε κρατικά ομόλογα, αλλά σε επιχειρήσεις. Στα τέλη του 2010 διέθετε 410 δισ. δολάρια, επιπλέον των οποίων έλαβε 50 δισ. από την κεντρική τράπεζα, είχε αναφέρει την Παρασκευή ο ενημερωτικός ιστότοπος Caixin.
Keywords
Τυχαία Θέματα