Εκτος δημοσιου 20.000 "εφεδροι"

Ρεπορτάζ : Ηλίας Μπενέκος
(από την Ημερησία)
Με 20.000 λιγότερους υπαλλήλους καλείται να λειτουργήσει από χθες το Δημόσιο, καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η επιχείρηση «εφεδρεία», με πρώτους στη σειρά τους μόνιμους υπαλλήλους που βρίσκονταν κοντά στη σύνταξη καθώς και όσους...
παρέμεναν στην υπηρεσία τους ενώ είχαν συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια.
Την ίδια ώρα και ενώ οι αντιδράσεις των εργαζομένων κλιμακώνονται και οι οργανισμοί προσπαθούν με εσωτερικές μετακινήσεις να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα κενά, συνεχίζεται και η προσπάθεια προκειμένου να ολοκληρωθεί η καταγραφή της προϋπηρεσίας
του προσωπικού. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να οδηγηθούν σε εφεδρεία και όσοι δημόσιοι υπάλληλοι αορίστου χρόνου έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, προκειμένου ο συνολικός αριθμός των αποχωρούντων να φθάσει τουλάχιστον στο όριο των 30.000, που αποτελεί και δέσμευση της χώρας.
Συγκεκριμένα, χθες, κλήθηκαν να αποχωρήσουν περίπου 16.000 μόνιμοι υπάλληλοι που θεμελιώνουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης ως το τέλος του 2013. Οι υπάλληλοι αυτοί υπάγονται σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς και θα αμείβονται με το 60% των αποδοχών τους για δύο χρόνια. Εκτός υπηρεσίας βρέθηκαν και περίπου 4.000 εργαζόμενοι που ενώ μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν παρέμεναν στην υπηρεσία τους κάνοντας χρήση ευνοϊκών ρυθμίσεων.
Η επόμενη φάση εφεδρείας αφορά περίπου 12.000 υπαλλήλους αορίστου χρόνου στο στενό και ευρύτερο δημόσιου τομέα, για τους οποίους πρέπει να εκδοθούν οι σχετικές διαπιστωτικές πράξεις προκειμένου να αποχωρήσουν ως το τέλος του έτους. Και σε αυτή την περίπτωση πρόκειται για εργαζόμενους που στο τέλος του 2013 αποκτούν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Με δεδομένο, μάλιστα, ότι προσμετράται και η προϋπηρεσία σε άλλους φορείς του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, στις υπηρεσίες έχει σημάνει συναγερμός προκειμένου να αποσταλούν τα σχετικά στοιχεία στα ασφαλιστικά ταμεία.
Παράλληλα, μέχρι την Πέμπτη θα πρέπει και οι σαράντα και πλέον φορείς που έχει ανακοινωθεί ότι συγχωνεύονται ή καταργούνται να εκδώσουν αποφάσεις μεταφοράς του πλεονάζοντος προσωπικού, αλλιώς το σύνολο των υπαλλήλων τους θα τεθεί άμεσα σε δωδεκάμηνη εφεδρεία και εν συνεχεία σε απόλυση.
Εκκληση
Στο πλαίσιο αυτό ο Δ. Ρέππας απέστειλε mail ζητώντας από όλους τους υπουργούς να ενδιαφερθούν προσωπικά για τη διαδικασία, ενώ με εγκύκλιό τους προς όλους τους φορείς του Δημοσίου επισημαίνει την ανάγκη τήρησης των καταληκτικών ημερομηνιών για την έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων έναρξης της εργασιακής εφεδρείας.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως προκειμένου να μην υπάρξουν προσκόμματα στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι αρμόδιες διευθύνσεις διοικητικού - προσωπικού πρέπει να αποστείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία άμεσα αναλυτικές καταστάσεις με τα στοιχεία του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που υπηρετεί στο φορέα τους και έχει γεννηθεί κατά τα έτη 1958 και προγενέστερα και ενδέχεται να πληροί τα κατά περίπτωση έτη ασφάλισης για την ένταξη σ
Keywords
Τυχαία Θέματα