''emφαση στις διαρθρωτικες αλλαγεσ''...

23:51 6/6/2013 - Πηγή: Fimotro
Στην ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων πρέπει να στραφεί το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης, όπως υποδεικνύει η αξιολόγηση...
του 2ου Προγράμματος Σταθεροποίησης από το ΔΝΤ, αναφέρει στην τελευταία της έκθεση η Eurobank.
Στο εβδομαδιαίο δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία», οι αναλυτές της τράπεζας επισημαίνουν ότι η αξιολόγηση αφήνει αρκετά περιθώρια αισιοδοξίας για το προσεχές διάστημα,
καθώς διαπιστώνεται βελτίωση του κλίματος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Ωστόσο, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης για την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου, το πρόβλημα της υστέρησης των εσόδων παραμένει. Οι τελικές αποπληρωμές των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων μέχρι το τέλος Απριλίου 2013 ανέρχονται σε μόλις 2,9 δισ. ευρώ, αν και υπάρχει προοπτική βελτίωσης τους επόμενους μήνες.
Στη έκθεση δεν παραγνωρίζονται και οι σημαντικές καθυστερήσεις σε συγκεκριμένους τομείς διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπως είναι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός.
«Παρά την πρόοδο που συντελέστηκε τους τελευταίους μήνες, παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις κυρίως στον τομέα του ελέγχου των φορολογικών εσόδων και των μηχανισμών που πραγματοποιούν τους συγκεκριμένους ελέγχους», σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Ένας ακόμη τομέας όπου οι μεταρρυθμίσεις υστερούν του προγράμματος είναι το Δημόσιο. «Παρόλη την προσπάθεια που έγινε τους τελευταίους μήνες η διαδικασία αναδιάρθρωσης του ανθρωπίνου δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου μέσω του προγράμματος κινητικότητας δεν έχει ακόμη ξεκινήσει», αναφέρουν.
Σύμφωνα με τη Eurobank, έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων, στο κόστος εργασίας των θαλάσσιων συγκοινωνιών, καθώς και τη μείωση των τελών στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.
Ειδικότερα, στο στόχαστρο της κυβέρνησης θα πρέπει να βρίσκεται η αύξηση του ανταγωνισμού στον τομέα του φαρμάκου μέσω της απελευθέρωσης της πώλησης μη- συνταγογραφούμενων σκευασμάτων (π.χ. βιταμίνες), η διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου μέσω της αλλαγής του ωραρίου λειτουργίας των τελωνείων, καθώς και η επιτάχυνση της εκδίκασης υποθέσεων μέσω της αναμόρφωσης του δικαστικού τομέα.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα